Mitä on eettinen kuormitus?
Onko yksikössänne mahdollista toimia eettisten ohjeiden ja periaatteiden mukaisesti? Vai tuleeko työssä joskus tunne, että kaikki ei mennyt aivan oikein?
Onko yksikössänne tilanteita, joissa ette tiedä mikä olisi oikea tapa toimia?
Etiikka on erottamaton osa vanhustyötä, koska hoidon tarkoituksena on edistää ikääntyneiden hyvinvointia. Työntekijät joutuvat kuitenkin usein eettisesti haastaviin tilanteisiin, kun hyvin ja oikein toimiminen ei eri syistä johtuen ole mahdollista.
Eettisesti haastavia tilanteita on pääpiirteissään kahdenlaisia:
- tilanteita, joissa työntekijä ei tiedä (varmasti), miten hänen tulisi toimia
- tilanteita, joissa hän joutuu toimimaan tavalla, joka on jollain tapaa hänen arvojensa tai työpaikan sääntöjen tai normien vastainen.
Eettistä kuormitusta voi syntyä, kun eettisesti haastavia tilanteita tapahtuu usein, eikä niitä käsitellä. Eettinen kuormitus on stressireaktio, joka voi aiheuttaa turhautumista, suuttumusta ja jopa fyysisiä oireita. Eettinen kuormitus lisää riskiä työkyvyn heikentymiselle.
Haastavia tilanteita voi syntyä esimerkiksi hoitoon liittyvistä erimielisyyksistä hoitajan ja vanhuksen, hoitajan ja omaisen välillä, tai työntekijöiden keskinäisissä suhteissa. Myös hoitavan organisaation resurssit, kuten työmäärä ja kiire, voivat aiheuttaa haastavia tilanteita.
Vanhustyössä eettiset valinnat kuuluvat arkeen, eikä kaikkia ristiriitoja ole mahdollista välttää. Ihmiset arvottavat asioita aina eri tavoin. Esihenkilön tuella eettisen kuormituksen syntyä voidaan kuitenkin ehkäistä ja vähentää. Esihenkilöt voivat auttaa työntekijöitä tunnistamaan eettisesti hankalat tilanteet, ja ottamaan haastavat tapaukset ja niiden synnyttämät tunteet säännöllisesti puheeksi työyhteisössä.