2. Mitä on systeemiäly?
Systeemiäly on kokonaisuksissa onnistumista
Onnistuminen systeemisissä ympäristöissä, kuten teollisuuden työpaikoilla, edellyttää systeemiälyä, jota kuvataan tässä osiossa.
Onnistumista voidaan tukea tunnistamalla teknisten ja organisatoristen tekijöiden lisäksi myös ihmisten sisäiseen kokemukseen ja keskinäiseen vuorovaikutukseen liittyviä tekijöitä. Kun opitaan ottamaan huomioon myös piilossa olevat kokemukselliset ja vuorovaikutukseen liittyvät tekijät, voidaan puhua systeemiälykkäästä turvallisuuden hallinnasta.
Systeemiäly koskee ajattelua, toimintaa, havaitsemista ja asennetta. Verrattuna perinteiseen systeemiajatteluun, systeemiälyn erityispiirteenä on myös piilossa olevien kokemuksellisten tekijöiden vaikutuksen huomioon ottaminen. Toimintaa tarkastellaan ihmisten oman kokemuksen kautta, systeemin sisältä. Systeemiälyn piirteiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden ymmärtää, miten ihmisten kokemukset, vuorovaikutus ja toisten huomioon ottaminen vaikuttavat toiminnan laatuun.
Onnistumista tukevat kahdeksan toimintatapaa
Systeemiäly rakentuu kahdeksasta osa-alueesta, joita kuvaavat piirteet on listattu seuraavassa. Osa piirteistä, kuten systeeminen hahmotuskyky, aikaansaavuus ja viisas toiminta, on helppo tunnistaa turvallisuuden osatekijöiksi. Sen sijaan esimerkiksi sanattoman yhteyden tai pohtivuuden liittyminen turvallisuuteen jää usein vaille huomiota, vaikka nekin vaikuttavat ihmisten ja sitä kautta koko työpaikan toimintaan.
Miten systeemiälykäs organisaatio toimii?
Työturvallisuuden edistämisessä huomio kannattaa kiinnittää organisaation systeemiälyyn. Systeemiälykkäässä organisaatiossa muun muassa:
- Muodostetaan yhteinen kokonaiskuva tilanteesta (Systeeminen hahmotuskyky)
- Otetaan huomioon, miten eri ihmiset kokevat tilanteen (Sanaton yhteys)
- Halutaan parantaa asioita (Positiivinen asenne)
- Haetaan yhdessä uusia ratkaisuja (Kekseliäs mieli)
- Katsotaan asioita eri näkökulmista (Pohtivuus)
- Ymmärretään että tulosten saavuttaminen voi viedä aikaa (Viisas toiminta)
- Luodaan yhteistä tunnelmaa (Heittäytyvä osallistuminen)
- Tartutaan olennaisimpiin asioihin ensin (Aikaansaavuus)
Systeemiälyä hyödyntävästä ihmisten johtamisesta voit lukea lisää tämän oppimateriaalin osiosta ”Millaista on turvallisuutta tukeva ihmisten johtaminen?”.