Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 28.11.2023
ISSA tilldelade Vision Zero-priset under världskongressen som det organiserar tillsammans med Internationella arbetsorganisationen ILO i Sydney i Australien. Priset offentliggjordes tidigt på morgonen finländsk tid och togs emot av Tommi Alanko, direktör för Arbetshälsoinstitutets arbetssäkerhetsenhet.
– Priset är ett erkännande att vi i Finland förstår Vision Zero som ett övergripande förhållningssätt gällande kontinuerlig utveckling av arbetssäkerheten, uppskattar Alanko.
I Finland genomförs nollvisionen som noll olycksfall-tänkande. Trots namnet är det fråga om ett tankesätt, inte ett numeriskt mål.
– Det lönar sig att diskutera arbetssäkerheten allt mer i den samhälleliga debatten i Finland, och det lönar sig också att aktivt försöka förbättra arbetssäkerheten i arbetslivet på alla sätt. Det är viktigt att förstå att en säker arbetsplats är en produktiv arbetsplats, betonar Alanko.
Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen är glad och stolt över erkännandet som Arbetshälsoinstitutet har fått.
– En säker och hälsosam arbetsmiljö är varje persons rättighet. Arbetet för att förebygga olyckor, mobbning på arbetsplatsen, sjukfrånvaro och arbetsutmattning måste absolut fortsätta. Detta är ett medel för att uppnå en hög sysselsättningsgrad, säger Grahn-Laasonen
Noll olycksfall-forumet väcker intresse även utomlands
Noll olycksfall-forumet koordineras av det 20 år gamla Arbetshälsoinstitutet, och detta forum utgör en av prisgrunderna. Forumet är ett nätverk för arbetsplatser, som motiverar och uppmuntrar arbetsplatserna att sträva efter en hög nivå av arbetssäkerhet och välbefinnande i arbetet.
Antalet medlemsföretag uppgår redan till mer än 530 och via nätverket nås så gott som var femte finländsk arbetstagare. Nyttan syns i att nätverkets arbetsplatser har färre olycksfall än andra arbetsplatser.
– I internationella sammanhang väcker Noll olycksfall-forumet kontinuerligt engagemang och intresse. Inspirerad av det finska exemplet har motsvarande verksamhet börjat inledas även annanstans, trots att nätverken ännu är mindre i många länder, berättar Alanko.
– Det finska arbetslivet har en bra kultur av förtroende. Företagen är färdiga att samarbeta och dela information. Nollvisionens styrka ligger i förståelsen att arbetssäkerhet inte är en affärshemlighet.
Arbetshälsoinstitutet är en aktiv internationell utvecklare
Arbetshälsoinstitutets avtryck är också synligt i Vision Zero på ett internationellt plan. Arbetshälsoinstitutet deltog i organiseringen av den första Vision Zero-toppkonferensen i Helsingfors år 2019 och agerar numera som ordförande för den av ILO koordinerade internationella arbetarskyddskoalitionens Vision Zero-arbetsgrupp.
Arbetshälsoinstitutet har dessutom låtit översätta flera av ISSA:s Vision Zero-handböcker och delat dem så att arbetsplatserna kan utnyttja dem.
– Det lönar sig att öka säkerhetens nollvision på alla slags arbetsplatser. Arbetssäkerheten påverkar arbetsgivarens image och via detta till exempel arbetskraftens tillgänglighet och minskade omsättning. På samma sätt stärker delandet av arbetssäkerhetskompetens med partner försörjningsberedskapen, påminner Alanko.
Läs mer om nollvisionen
Nollvisionen – samarbete och inlärning tillsammans | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)
Se inspelningen av Arbetshälsoinstitutets internationella Vision Zero-webbseminarium (på engelska)
Ytterligare information
- Direktör Tommi Alanko, Arbetshälsoinstitutet, tfn 040 719 2521, tommi.alanko [at] ttl.fi (tommi[dot]alanko[at]ttl[dot]fi)