Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet

I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.
Kaksi hoitoalan ammattilaista keskustelee.
Jaana Laitinen
Jaana Laitinen

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 14.11.2024

Årets tema för Arbetshälsoinstitutets samhällsforum, Työpuntari, är Voimaa soteen! (Kraft åt social- och hälsovården!). Under temaåret har man publicerat forskningsdata och sammanställt handböcker för yrkespersoner inom hälso- och sjukvården, diskuterat på webbseminarier och bett om synpunkter på frågor inom hälso- och sjukvården. Detta har lett till tusentals svar, särskilt från yrkespersoner inom social- och hälsovården.

Työpuntari-rekommendationerna publiceras för välfärdsområdenas och social- och hälsovårdsbranschens ledning, chefer och utvecklare. Som stöd för rekommendationerna erbjuds forskning, lättanvända utvecklingsverktyg och handböcker.

– Rekommendationerna syftar till att arbetet i välfärdsområdena utförs säkert och smidigt, vilket stöder arbetsförmågan och ökar välbefinnandet i arbetet. Samtidigt förbättras patientsäkerheten och den goda vårdkvaliteten, betonar forskningsprofessor Jaana Laitinen från Arbetshälsoinstitutet.  

Rekommendationerna, som kombinerar resultaten från flera av de senaste årens forsknings- och utvecklingsprojekt, omfattar åtgärder som på bästa sätt tryggar en för social- och hälsovårdsbranschen avgörande dragkraft och hållkraft: 

1. Effekterna av förändringar inom social- och hälsovårdsbranschen på arbetet, arbetshälsan och arbetsförmågan ska undersökas och följas upp systematiskt.  
2. Metoderna för utveckling av arbetet måste förnyas. Tyngdpunkten för utvecklingsarbetet inom social- och hälsovårdsbranschen ska flyttas till den utveckling av arbetet som sker i arbetsenheterna.  
3. För att förbättra social- och hälsovårdsbranschens dragkraft och hållkraft måste man fokusera på att hantera belastningen i arbetet och satsa på återhämtning.  

I motiveringarna till rekommendationerna betonas ombesörjandet av arbetsförmågan hos medarbetare inom social- och hälsovårdsbranschen, där ständiga förändringar ökar belastningen. En välmående hälso- och sjukvårdspersonal orkar också förnya både verksamheten och sig själv.

Rekommendationerna i sin helhet med motiveringar, utvecklingsverktyg och handböcker har publicerats på Työpuntaris webbplats och de delas bland annat ut till välfärdsområdenas ledning.  

– Jag hoppas att välfärdsområdenas ledningsgrupper tar upp våra rekommendationer om ledarskap och uppföljning i sin årsklocka. Resultaten av en välbefinnandeenkät av hög kvalitet som genomförs regelbundet ger verksamheten utvecklingsobjekt och innehåll. Nästa års resultat hjälper oss att bedöma om rätt saker har gjorts i tillräcklig grad och om situationen utvecklas i en bra riktning, säger Laitinen.

– Cheferna ska ha arbetstid för främjande av välbefinnandet i arbetet som en del av utvecklingen av arbetets smidighet och för att involvera arbetsgemenskapen i det här arbetet. Det är viktigt att detta har beaktats i chefernas uppgiftsbeskrivningar, påminner Laitinen. 

Läs Työpuntari-rekommendationerna (på finska) 
 

Se expertintervjun om frågor kring social- och hälsovårdens drag- och hållkraft (på finska)

Ytterligare information 

  • Jaana Laitinen, forskningsprofessor, Arbetshälsoinstitutet, jaana.laitinen [at] ttl.fi, +358 30 474 6006   

 

Dela innehåll på sociala medier!