Työterveyslaitoksen mediatiedote 14.11.2024
Työterveyslaitoksen yhteiskunnallisen foorumin, Työpuntarin, tämän vuoden teema on Voimaa soteen! Teemavuoden aikana on julkaistu tutkimustietoa ja koottu yhteen oppaita sote-ammattilaisten käyttöön, keskusteltu webinaareissa ja kysytty näkemyksiä sote-alan kysymyksistä. Puntarointeihin on saatu tuhansia vastauksia, etenkin sote-ammattilaisilta.
Työpuntari-suositukset julkaistaan hyvinvointialueiden ja sote-alan johdon, esihenkilöiden ja kehittäjien hyödynnettäväksi. Suositusten tueksi tarjolla on tutkittua tietoa, helppokäyttöisiä kehittämistyökaluja ja oppaita.
– Suosituksilla tähdätään siihen, että hyvinvointialueilla tehdään työtä turvallisesti ja sujuvasti, mikä tukee työkykyä ja lisää työhyvinvointia. Samalla parannetaan potilasturvallisuutta ja hyvää hoidon laatua, tutkimusprofessori Jaana Laitinen Työterveyslaitoksesta korostaa.
Useita viime vuosien tutkimus- ja kehittämishankkeiden tuloksia yhdistelevät suositukset kattavat toimia, joilla parhaiten turvattaisiin sote-alan kannalta ratkaisevan tärkeää veto- ja pitovoimaa:
1. Sote-alaa koskevien muutosten vaikutuksia työhön, työhyvinvointiin ja työkykyyn tulee tutkia ja seurata järjestelmällisesti.
2. Työn kehittämisen tapoja pitää uudistaa. Sote-alan kehittämistyön painopiste tulee siirtää työyksiköissä tapahtuvaan työn kehittämiseen ja sujuvoittamiseen.
3. Työn kuormituksen hallitseminen ja palautumiseen panostaminen on nostettava keskiöön sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi.
Suositusten perusteluissa korostetaan työntekijöiden työkyvystä huolehtimista sote-alalla, jossa jatkuvat muutokset lisäävät kuormitusta. Hyvinvoiva sote-ammattilainen jaksaa parhaiten uudistaa ja uudistua.
Suositukset kokonaisuudessaan perusteluineen, kehittämistyökaluineen ja oppaineen on julkistettu Työpuntarin sivuilla ja ne jaetaan muun muassa hyvinvointialueiden johdolle.
– Toivon, että hyvinvointialueiden johtoryhmät ottavat suositustemme asioiden johtamisen ja toteutumisen seurannan vuosikelloonsa. Säännöllisesti toteutetun laadukkaan hyvinvointikyselyn tulokset antavat toiminnalle kehittämiskohteet ja sisällön. Seuraavan vuoden tulokset auttavat arvioimaan, onko tehty oikeita asioita riittävästi ja onko tilanne kehittymässä hyvään suuntaan, Laitinen sanoo.
– Esihenkilöillä pitää olla työaikaa työhyvinvoinnin edistämiseen osana työn sujuvuuden kehittämistä ja työyhteisön osallistamiseen tähän työhön. On tärkeää, että tämä on otettu huomioon esihenkilöiden tehtävänkuvissa, Laitinen muistuttaa.
Tutustu Työpuntari-suosituksiin
Katso asiantuntijahaastattelu soten veto- ja pitovoiman kysymyksistä
Lisätiedot
- Jaana Laitinen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, jaana.laitinen [at] ttl.fi, +358 30 474 6006