Arbete i kyla

Arbetstagare utsätts för kyla inom bland annat jord- och skogsbruket, byggbranschen, livsmedelsindustrin samt stuveri- och lagerarbete. Kyla belastar kroppen, försämrar den fysiska funktionsförmågan och ökar risken för olycksfall.

Kyla påverkar funktionsförmågan och hälsan

Kyla belastar kroppen och försämrar den fysiska funktionsförmågan. Störst besvär orsakar kylan i arbeten som kräver dynamiskt muskelarbete, det vill säga synliga rörelser. När musklerna kyls ned med en grad försämras den dynamiska funktionsförmågan med 2–10 procent. I situationer jämförbara med normalt vinterarbete utomhus kan funktionsförmågan försämras med 5–20 procent.

Antalet olycksfall ökar i kyla, eftersom det obehag som kylan medför försämrar uppmärksamheten, nedkylningen av kroppen förändrar muskelkoordinationen och tjocka kläder gör att man blir klumpig och lättare halkar.

Kylans inverkan på funktionsförmågan beror på vilka delar av kroppen som kyls ned och hur mycket. Vanligast i arbetssituationer är nedkylning av händer och fötter. Nedkylning av fingrarna försvagar de finmotoriska färdigheterna.
 

Köldrelaterade skador för arbetstagaren

Typiska skador till följd av exponering för kyla är

  • cirkulationsrubbningar i händer och fötter: Raynauds syndrom, vibrationsskador
  • sjukdomar i stöd- och rörelseorganen: karpaltunnelsyndrom, senskideinflammation
  • kranskärlssjukdom och andra hjärtsjukdomar
  • svår blodtryckssjukdom
  • sjukdomar i andningsorganen: astma
  • prostatasymtom
  • hudsymtom: köldurtikaria, köldknölar, rodnad

Nedkylning leder till muskelskakningar

Vi anses vara i värmebalans när vår kropp producerar lika mycket värme som den gör av med. Värmebalansen regleras av det autonoma värmeregleringssystemet. Värmebalansen påverkas även av kläder och arbetsbelastning samt av miljöfaktorer som vind, luftfuktighet och lufttemperatur.

I kyla är kroppens fysiologiska reaktioner ett sätt att hålla personen varm. Till en början drar blodkärlen i huden och extremiteterna ihop sig, vilket minskar blodflödet och den värme som kroppen avger.

Om nedkylningen fortsätter ökar muskelspänningen och orsakar slutligen ofrivilliga muskelkramper. Med hjälp av muskelskakningarna producerar kroppen värme, vilket fördröjer nedkylningen. Kraftiga muskelskakningar kan öka värmeproduktionen fyr- eller femfaldigt jämfört med värmeproduktionen hos en person i vila.

Om personen fortsätter att vistas i kyla blir muskelskakningarna allt kraftigare och obehagligare. Känslan av kyla får ofta personen att försöka komma bort från kylan, ta på sig mer kläder eller röra på sig.

Nedkylning försämrar den psykiska funktionsförmågan

Nedkylning av kroppen är en stressfaktor med negativ inverkan på vår mentala verksamhet. Lindrig nedkylning är ett undantag, eftersom den leder till ökad vakenhet, vilket till och med kan förbättra den intellektuella funktionsförmågan.

  • Lindrig nedkylning försämrar händernas funktionsförmåga och antingen förbättrar eller försämrar den intellektuella funktionsförmågan.
  • Måttlig nedkylning försämrar händernas funktionsförmåga, muskelstyrkan i de perifera delarna och den intellektuella funktionsförmågan.
  • Kraftig nedkylning försämrar funktionsförmågan på många sätt. Kylan reducerar blodcirkulationen i huden, händerna och fötterna, höjer blodtrycket och belastar hjärtat. Speciellt i tungt arbete kyls andningsorganen ned och luftvägarna kan dra ihop sig.
Infografik: Så förändras handens funktionsförmåga beroende på hudens temperatur: 32–36° Optimal funktion, 20–27° Nedsatt precision och uthållighet, 12–16° Nedsatt fingerfärdighet, 16° Smärta (vid nedkylning av hela handen), 10° Smärta (vid nedkylning av ett mindre hudområde), 6–8° Nerverna leder inte information och känseln försvinner.

Skador orsakade av kyla

Kraftig lokal nedkylning av kroppens perifera delar och huden kan orsaka vävnadsskador, varav de vanligaste är köldskador. De kan uppstå när temperaturen i omgivningen sjunker till under noll grader.

Om det är fuktigt och man inte rör på sig kan man förfrysa fötterna redan i relativt milt väder. Följden kan i värsta fall vara svåra cirkulationsstörningar.

En lokal köldskada kan uppstå på bara några sekunder om bar hud kommer i kontakt med en kall metallyta, till exempel ett verktyg.

När kroppens temperatur sjunker till under 35 grader, det vill säga cirka två grader under den normala temperaturen, talar man om hypotermi. Hypotermi förekommer i huvudsak i samband med olyckor. Symptom på lindrig hypotermi är kraftiga muskelskakningar, försämrad fysisk och intellektuell funktionsförmåga, försvagad koordinationsförmåga och ibland också förvirring.

När kroppstemperaturen sjunker till under 33 grader minskar muskelskakningarna så småningom, tills de helt upphör. När kroppstemperaturen sjunker till under 30 grader kan man förlora medvetandet och riskera att dö.

Våra experter

Kirsi Jussila

Kirsi Jussila

E-post
kirsi.jussila [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 6089

Nyckelord