Säkerhetsdatablad som informationskälla
Vad är ett säkerhetsdatablad?
En förutsättning för säker användning av en kemikalie är att känna till dess sammansättning, farliga egenskaper samt säkra användningssätt och -förhållanden.
Med hjälp av säkerhetsdatabladet får kemikaliens användare nödvändig information om kemikaliens farliga egenskaper samt anvisningar om säker hantering av kemikalien. Därför ska säkerhetsdatabladen förvaras på arbetsplatsen så att de är tillgängliga för arbetstagarna.
Ett säkerhetsdatablad utarbetas för kemikalier som klassificeras som farliga eller som innehåller farliga ingredienser och som säljs för industriellt eller professionellt bruk. Säkerhetsdatabladet levereras av kemikalieförsäljaren i samband med den första kemikalieleveransen. Säkerhetsdatabladet levereras utan avgift, i pappersform eller elektroniskt, på svenska och/eller finska beroende på mottagaren. Säkerhetsdatabladet ska hållas uppdaterat.
Kemikaliens varningsetiketter finns på produktetiketten. Dessutom ska det på arbetsplatsen finnas en förteckning över alla kemikalier som klassificeras som farliga (kemikalieförteckning).
Arbetsgivaren ansvarar för genomförandet av riskbedömningen på arbetsplatsen samt för arbetstagarnas introduktion i säkra arbetsmetoder. (Arbetarskyddslag 738/2002, Statsrådets förordning om kemiska agenser i arbetet 715/2001).
Vad används säkerhetsdatabladet till?
Säkerhetsdatablad används av flera olika grupper, såsom arbetsgivaren, arbetarskyddspersonalen, företagsläkare och -hälsovårdare, första hjälpen-personalen och arbetstagarna. En gemensamt överenskommen modell för hantering av säkerhetsdatablad underlättar nyttiggörandet av säkerhetsdatabladen i olika situationer.
Säkerhetsdatabladets användning:
- Inköp av kemikalier
- Förvaring och hantering av kemikalier
- Kemikalieförteckning och riskbedömning
- Riskhantering och introduktion
- Planering av hälsoundersökningar
- Planering av första hjälpen-beredskap
- Arbetstagarnas introduktion
- Bedömning och hantering av miljörisker
Hurudan information innehåller säkerhetsdatabladet?
1. Identifieringsuppgifter
På första sidan finns kemikaliens handelsnamn samt kontaktuppgifter till kemikaliens leverantör samt de användningsområden för vilka kemikalien är registrerad enligt REACH-förordningen.
För mer information om produkten eller dess användning, kontakta kemikaliens leverantör.
2. Identifiering av faran
Produktens faroklassificering och varningsetiketter ger en allmän bild av vilka faror som kan uppstå vid användning av kemikalien.
Kemikaliens faroangivelser (H-angivelser, tidigare R-angivelser) används i arbetsplatsens riskbedömning vid bedömning av faror som beror på kemikaliens egenskaper.
3. Sammansättning
I tabellen över beståndsdelar som klassificerats som farliga i en kemikalie anges förutom namnet även beståndsdelens koncentration i produkten (%) samt beståndsdelens faroklassificering.
4. Åtgärder vid första hjälpen
Åtgärder vid inandning, hud- eller ögonkontakt eller förtäring beskrivs i åtgärderna för första hjälpen. Dessutom beskrivs de viktigaste symtomen och effekterna av exponeringen.
Företagshälsovården stöder arbetsplatsen i planeringen av första hjälpen-beredskapen.
5. Brandskydd
Lämpliga släckmedel i händelse av brand och andra brandskyddsanvisningar.
Kom ihåg att förutse! En hörnsten i kemikaliesäkerhet är att beakta säkerhetsaspekterna innan arbetet påbörjas.
6. Åtgärder vid oavsiktliga utsläpp
I det här avsnittet presenteras lämpliga åtgärder vid spill, läckor eller utsläpp för att förhindra eller minimera negativa effekter på människor, egendom och miljön.
7. Hantering och lagring
Anvisningar för säker hantering och förvaring av kemikalien. Anvisningarna kan gälla drift- och förvaringsförhållanden, anläggningar eller andra tekniska lösningar, såsom ventilation.
8. Förebyggande av exponering och personlig skyddsutrustning
Anvisningar för hantering av arbetstagarnas exponering (t.ex. ventilation och andra tekniska åtgärder, personlig skyddsutrustning). På säkerhetsdatabladet anges dessutom de gränsvärden för yrkesmässig exponering (HTP-värden och gränsvärden för biologiska exponeringsindikatorer) som tillämpas vid bedömningen av arbetstagarnas exponering.
Kom ihåg att allmänna åtgärder (t.ex. ventilation) går före individuella (andningsskydd).
I och med REACH-registreringar bifogas exponeringsscenarier, dvs. beskrivningar av säker användning, till vissa säkerhetsdatablad. Exponeringsscenarierna beskriver för varje arbetsuppgift de förhållanden och åtgärder som bör iakttas för att använda kemikalien på ett säkert sätt.
För arbetsplatsens olika arbetsobjekt rekommenderas dessutom att man gör korta instruktioner som innehåller den personliga skyddsutrustning som behövs i arbetet och andra centrala frågor som gäller säkert arbete.
Kontakta kemikaliens leverantör om anvisningarna i säkerhetsdatabladet inte är tillräckliga.
Säkerhetsdatabladets punkter 9–16
Förutom de ovan nämnda punkterna innehåller säkerhetsdatabladet även punkterna 9–16. Dessa beskriver kemikaliens fysikalisk-kemiska egenskaper, toxicitet, reaktivitet, miljörisker samt säker bortskaffning och transport. Dessutom beskrivs relevant lagstiftning i dokumentet. I punkt 16 finns ytterligare information, som förklaringar av förkortningar i dokumentet, vilket kan underlätta tolkningen av andra avsnitt.
Anvisningar för arbetsgivare
- Se till att arbetsplatsens rutiner för inköp av kemikalier är i ordning, läs mer om modellösningen för inköp av kemikalier (på finska).
- Bedöm de risker som arbetet medför för arbetstagarens hälsa och genomför de förbättringsåtgärder som framkommit i riskbedömningen.
- Se till att arbetstagarna har förstått anvisningarna för säkert arbete (t.ex. tekniska hjälpmedel och skyddsutrustning).
- Arbetstagarna ska ha tillgång till säkerhetsdatabladen.
- Kontakta kemikaliens leverantör om anvisningarna i säkerhetsdatabladet inte är tillräckliga.
Anvisningar för arbetstagare
- Se till att du har fått introduktion och arbetsinstruktioner om användningen av kemikalien av arbetsgivaren.
- Bekanta dig alltid med kemikaliens farliga egenskaper innan arbetet påbörjas och var medveten om eventuella faror.
- Se till att du förstår anvisningarna för säker användning och förvaring av kemikalien.
- Se till att du vid behov även kan agera i nödsituationer eller vid olyckor.
- Se till att kemikaliens namn på säkerhetsdatabladet är detsamma som på kemikalieförpackningen.
- Fråga din arbetsgivare om du är osäker!
Klassificering, märkningar och förpackning
Information om regler för klassificering, märkningar och förpackning av kemikalier inklusive faropiktogrammen som används finns på Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) sida.