Käyttöturvallisuustiedote tiedonlähteenä

Käyttöturvallisuustiedote kertoo käsiteltävän kemikaalin vaaraominaisuuksista sekä turvallisesta käsittelystä.

Mikä on käyttöturvallisuustiedote?

Kemikaalin turvallisen käytön edellytys on tuntea sen koostumus, vaaraominaisuudet sekä turvalliset käyttötavat ja -olosuhteet. 

Käyttöturvallisuustiedotteen (KTT-tiedote) avulla kemikaalin käyttäjä saa tarvittavat tiedot kemikaalin vaaraominaisuuksista sekä ohjeet kemikaalin turvallisesta käsittelystä, siksi KTT-tiedotteet tulee säilyttää työpaikalla työntekijöiden saatavilla.

KTT-tiedote laaditaan vaaralliseksi luokitelluille tai vaarallisia ainesosia sisältäville kemikaaleille, joita myydään teollisuus- tai ammattikäyttöön. KTT-tiedotteen toimittaa kemikaalin myyjä ensimmäisen kemikaalitoimituksen yhteydessä. KTT-tiedote toimitetaan maksutta, paperimuodossa tai sähköisenä, suomeksi ja tarvittaessa ruotsiksi. KTT-tiedote tulee pitää ajan tasalla.

Kemikaalin varoitusmerkinnät löytyvät tuotteen etiketistä. Lisäksi työpaikalta tulee löytyä luettelo kaikista vaaralliseksi luokitelluista kemikaaleista (kemikaaliluettelo).

Työnantaja vastaa työpaikan riskinarvioinnin toteuttamisesta sekä työntekijöiden perehdyttämisestä turvallisiin työtapoihin. (Työturvallisuuslaki 738/2002,  Valtioneuvoston asetus kemiallisista tekijöistä työssä 715/2001)

Esimerkki käyttöturvallisuustiedotteesta (KiiltoClean Oy)

Mihin käyttöturvallisuustiedotetta käytetään?

Käyttöturvallisuustiedotteita hyödyntävät useat eri ryhmät, kuten työnantaja, työsuojeluhenkilöstö, työterveyslääkärit ja -hoitajat, ensiapuhenkilöstö sekä työntekijät.

KTT-tiedotteelle sovittu yhteinen pohja helpottaa tiedotteen hyödyntämistä eri tilanteissa.

Käyttöturvallisuustiedotteen hyödyntäminen:

  • Kemikaalin hankinta
  • Kemikaalien varastointi ja käsittely
  • Kemikaaliluettelo ja riskinarviointi
  • Riskinhallinta ja perehdytys
  • Terveystarkastusten suunnittelu
  • Ensiapuvalmiuden suunnittelu
  • Työntekijöiden perehdytys
  • Ympäristöriskien arviointi ja hallinta

Millaisia tietoja käyttöturvallisuustiedote sisältää?

1. Tunnistetiedot

Ensimmäiseltä sivulla on kemikaalin kauppanimi sekä kemikaalin toimittajan yhteystiedot sekä käyttötarkoitukset, joihin kemikaali on REACH-asetuksen mukaisesti rekisteröity.

Lisätietoja tuotteesta tai sen käytöstä voit kysyä kemikaalin toimittajalta.

2. Vaaran yksilöinti

Tuotteen vaaraluokituksen sekä varoitusmerkinnät antavat yleiskuvan siitä, millaisia vaaroja kemikaalin käytöstä voi aiheutua.

Kemikaalin vaaralausekkeita (H-lausekkeet, aikaisemmin R-lausekkeet) hyödynnetään työpaikan riskinarvioinnissa arvioitaessa kemikaalin ominaisuuksista johtuvia vaaroja.

3. Koostumus

Taulukossa kemikaalin sisältämistä vaaralliseksi luokitelluista ainesosista on nimen lisäksi ainesosan pitoisuus tuotteessa (%) sekä ainesosan vaaraluokitus.

4. Ensiaputoimenpiteet

Ensiaputoimenpiteissä kuvataan toimenpiteet, jos kemikaalia on hengitetty, joutunut iholle tai silmiin tai jos kemikaalia on nielty. Lisäksi kuvataan altistumisen aiheuttamat tärkeimmät oireet ja vaikutukset.

Työterveyshuolto tukee työpaikkaa ensiapuvalmiuden suunnittelussa.

5. Palontorjunta

Sopivat sammutusaineet tulipalotilanteisiin sekä muut palontorjuntaa koskevat ohjeet.

Muista ennakointi! Kemikaaliturvallisuuden kulmakivi on turvallisuusnäkökulmien huomioiminen ennen työn aloittamista.

6. Toimenpiteet onnettomuuspäästöissä

Tässä osiossa esitetään asianmukaiset toimenpiteet vuotojen, läikkymisten tai päästöjen varalta, jotta voidaan ehkäistä tai minimoida niiden haittavaikutukset ihmisiin, omaisuuteen ja ympäristöön.

7. Käsittely ja varastointi

Ohjeet kemikaalin turvalliseen käsittelyyn ja varastointiin. Ohjeet voivat koskea käyttö- ja varastointiolosuhteita, laitteistoja tai muita teknisiä ratkaisuja, kuten ilmanvaihdon järjestämistä.

8. Altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet

Ohjeet työntekijöiden altistumisen hallintaan (esim. ilmanvaihto ja muut tekniset toimenpiteet, henkilönsuojaimet). Lisäksi tiedotteessa on ilmoitettu työntekijöiden altistumisen arvioinnissa sovellettavat työperäisen altistumisen raja-arvot (HTP-arvot sekä biologisten altistusindikaattorien raja-arvot).

Muistathan, että yleiset toimenpiteet (esim. ilmanvaihto) ennen yksilöllisiä (hengityksensuojain).

REACH-rekisteröintien myötä osaan käyttöturvallisuustiedotteita liitetään altistumisskenaarioita eli turvallisen käytön kuvauksia. Altistumisskenaarioissa kuvataan työtehtäväkohtaisesti olosuhteet ja toimenpiteet, joita noudattamalla kemikaalin käyttö on turvallista.

Työpaikan eri työkohteisiin on suositeltavaa tehdä lisäksi lyhyitä ohjeita, jotka sisältävät työssä tarvittavat henkilönsuojaimet ja muut turvalliseen työskentelyyn liittyvät keskeiset asiat.

Ota yhteyttä kemikaalin toimittajaan, jos käyttöturvallisuustiedotteen ohjeistus ei ole riittävä.

Käyttöturvallisuustiedotteen kohdat 9–16

Edellä listattujen kohtien lisäksi käyttöturvallisuustiedotteessa on kohdat 9–16. Niissä kerrotaan kemikaalin fysikaalis-kemialliset ominaisuudet, toksisuus, reaktiivisuus, ympäristövaarat sekä turvallinen hävitys ja kuljetus. Lisäksi tiedotteessa kuvataan lainsäädäntöä. Kohdasta 16 löytyy lisätietoja, esimerkiksi tiedotteen lyhenteiden selitykset, mikä voi auttaa dokumentin muiden kohtien tulkinnassa.

Ohjeita työnantajalle

  1. Huolehdi työpaikan kemikaalien ostokäytäntö kuntoon, lue lisää kemikaalien hankintaa koskevasta malliratkaisusta.
  2. Arvioi työstä työntekijän terveydelle aiheutuvat riskit ja toteuta riskinarvioinnissa esille tulleet parannustoimenpiteet.
  3. Varmista, että työntekijät ovat ymmärtäneet ohjeet turvallisesta työskentelystä (esim. tekniset apuvälineet ja suojaimet).
  4. Käyttöturvallisuustiedotteiden tulee olla työntekijöiden saatavilla.
  5. Ota yhteyttä kemikaalin toimittajaan, jos KTT-tiedotteen ohjeet eivät ole riittäviä.

Ohjeita työntekijöille

  1. Huolehdi, että olet saanut työnantajalta perehdytyksen ja työohjeet kemikaalin käyttöön.
  2. Tutustu kemikaalin vaaraominaisuuksiin aina ennen työn aloittamista ja ole tietoinen mahdollisista vaaroista.
  3. Huolehdi että ymmärrät ohjeet kemikaalin turvallisesta käytöstä ja varastoinnista.
  4. Varmista, että osaat tarvittaessa toimia myös hätä- tai onnettomuustilanteessa.
  5. Varmista, että käyttöturvallisuustiedotteessa on sama kemikaalin nimi kuin kemikaalipakkauksessa.
  6. Jos olet epävarma, kysy työnantajalta!

Luokitus, merkinnät ja pakkaaminen

Tiedot kemikaalien luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamista koskevista säännöistä, mukaan lukien käytettävät varoitusmerkit, löytyvät Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) sivulta.