Kuntoutuspsykoterapian vaikuttavuus ja käyttö työikäisessä väestössä Suomessa
Tavoitteet
Mielenterveyden ongelmat ovat nousseet keskeisimmäksi työkyvyttömyyden syyksi Suomessa. Ne ovat suurin yksittäinen syy sekä pitkiin sairauspoissaoloihin että työkyvyttömyyseläkkeisiin.
Keskeinen keino puuttua mielenterveyden haasteisiin on tarjota kuntouttavaa psykoterapiaa, joka tähtää työ- ja toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kohentamiseen silloin, kun niitä heikentävät mielenterveysongelmat.
Tämän tutkimushankkeen tavoitteena on
- selvittää lakisääteisen kuntoutuspsykoterapian vaikuttavuutta työllisyyden, ansiotulojen ja mielenterveyden näkökulmasta työikäisessä väestössä sekä
- luoda kokonaisvaltainen käsitys etuuden käytöstä työikäisessä väestössä ja siihen liittyvästä mahdollisesta väestöryhmien välisestä eriarvoisuudesta.
Tutkimuksen keskeisin osuus toteutetaan rekisteritutkimuksena, jossa kansallisten rekisterien tietoja hyödynnetään työikäisiä edustavassa väestöotoksessa (33 prosentin otos).
Tulokset ja vaikuttavuus
Tutkimus tuottaa uutta tietoa mielenterveyteen ja työkykyyn kohdistuvan tärkeän etuuden ja psykologisen hoitomuodon käytön vaikuttavuudesta.
Projekti tarjoaa kokonaisvaltaisen kuvan kuntoutuspsykoterapian kohdentumisesta työikäisessä väestössä Suomessa.
Tulosten avulla on mahdollista arvioida kuntoutuspsykoterapian käytön hyötyjä ja epäkohtia sekä uudistaa mielenterveyden tasapuolista tukea ja hoitoa Suomessa.
Kysy hankkeesta
Ari Väänänen
Yhteistyötahot
Hankkeen tieteellisinä kumppaneina toimivat Kela, THL, Itä-Suomen yliopisto ja Toronton yliopisto.
Rahoittajat
Kela ja Työterveyslaitos