Hanke

Työperäisen pölyaltistumisen vaikutusbiomarkkerit terveysriskinarvioinnissa – Pöly-BM

Selvitämme työntekijöiden altistumista hienojakoisille pölyille ja huuruille kaivos-, hitsaus- ja teräksen valmistustyössä. Lisäksi tutkimme altistumiseen liittyviä varhaisia merkkejä elimistössä, joilla saattaa olla merkitystä sydän- ja verisuonitautiriskille. Tavoitteemme on suojella työntekijöiden terveyttä ja parantaa terveysriskien arviointia ja hallintaa työpaikoilla.
-

Aikataulu

8/2024–5/2027

Tavoitteet

Erilaisille pölyille ja huuruille altistuminen työssä voi aiheuttaa terveyshaittoja, joista tunnettuja ovat esimerkiksi hengitysteiden ärsytys ja tietyt syövät. Tällä hetkellä huonosti tunnettu terveyshaitta on matala-asteinen tulehdus, joka voi lisätä muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tästä tarvitsemme lisää tutkimustietoa.

Tutkimme työssä altistumista, työntekijöiden elimistön matala-asteista tulehdusta ja aineenvaihdunnan muutoksia kaivos-, hitsaus- ja teräksen valmistustyössä. Tavoitteena on selvittää, vaikuttaako työssä tapahtuva pöly- ja huurualtistuminen sydän- ja verisuonitautiriskiin ja millaisilla altistumistasoilla. Lisäksi tavoitteena on tunnistaa uusia varhaisia merkkejä elimistössä, joita voitaisiin hyödyntää työterveysseurannassa ja työpaikkojen terveysriskien hallinnassa.

Aineistot ja menetelmät

Tutkimusmenetelmämme ovat

  1. pölyjen ja huurujen määrän mittaaminen työympäristöjen ilmasta (työhygieeniset mittaukset)
  2. työntekijöiden altistumisen ja elimistön matala-asteisen tulehduksen tutkiminen virtsa- ja verinäytteistä (biomonitorointi)
  3. altistumisen jälkeisten elimistön aineenvaihdunnan muutosten eli pienmolekyylien analysointi verinäytteistä (metabolomiikka)
  4. toksikologinen terveysriskien arvio.

Tulokset ja vaikuttavuus

Tutkimus auttaa tunnistamaan terveysvaaroja ja -riskejä sekä parantaa pölyille ja huuruille altistuvien työntekijöiden terveyden seurantaa.

Kysy hankkeesta

Selma Mahiout

Selma Mahiout

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
selma.mahiout [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2304

Tutkimusryhmä

Tiina Santonen
Katriina Sunnarborg
Milla Heinälä
Tomi Kanerva
Jaakko Airaksinen
Kirsi Siivola
Evgeny Parshintsev
Aiza Lappalainen
Olli Kärkkäinen (Itä-Suomen yliopisto)

Yhteistyötahot

Työterveyslaitos toteuttaa tutkimuksen yhdessä Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen kanssa.

Hankkeen tutkimuskohteina on suomalaisia teollisuusyrityksiä, joissa tehdään kaivostyötä, hitsaustyötä tai teräksen valmistusta.

Rahoittajat

Tutkimuksen päärahoittaja on Työsuojelurahasto. Lisäksi rahoitukseen osallistuvat Työterveyslaitos ja Itä-Suomen yliopisto.