Monilla työpaikoilla on pitkät perinteet työhyvinvoinnin edistämisessä. On vakiintuneita käytäntöjä, kuten puheeksi ottamisen mallia, ilmapiirikyselyä, toimikuntia ja vastuuhenkilöitä. On kuvattu toimenpiteitä ja seurataan mittareita.
Silti tuntuu, että alun perin hyvää hakeneiden mallien merkitys on väljähtynyt ja että ne jäävät intraan pölyttymään.
Olen keskusteluttanut esihenkilöitä, johtajia ja HR-ammattilaisia siitä, mitä työhyvinvoinnin edistäminen heidän arkityössään ihan konkreettisesti on. Se varhaisen tuen malli onkin saanut käyttökelpoisen, jokapäiväisen merkityksen. Kynnys ottaa kaikenlaisia asioita puheeksi on madaltunut.
Kun olemme pohtineet, missä tilanteissa työhyvinvointiasioiden tulisi erityisesti olla tapetilla, olemme usein todenneet, että jokainen keskustelu on työhyvinvointikeskustelu.
Itselleni erityisen innostava on ollut tapaus, jossa selkiytimme työhyvinvointitoimikuntien, esihenkilöiden ja johtoryhmän tavoitteet yhteiseksi, dynaamiseksi työhyvinvoinnin johtamismalliksi. Oli kuin nukkeen olisi löytynyt sydän, joka pumppaa siihen happea ja elämää!
Työhyvinvoinnin johtamisessa kaikilla riittää opittavaa
Työterveyslaitoksella on kymmenien vuosien kokemus ja tutkimustieto, jota on koostettu valmennuksen sisältöön laajasti ja monenlaisista näkökulmista.
On ollut palkitsevaa pystyä tarjoamaan uusia, innostavia näkökulmia myös kokeneille ja työhyvinvointiin jo perehtyneille esihenkilöille. Valmennus taipuu monenlaisille kohderyhmille. Valmentajana olen saanut seurata läheltä sekä aiheen parissa uusien johtajien että konkareiden oivalluksia.
Oma sparrauspalveluni täydentää Työhyvinvoinnin johtaminen -verkkovalmennuksen sisältöä. Olen kirjoitusyhteyden päässä jopa päivittäin ja autan oppijoita selkiyttämään heidän omia oppimistavoitteitaan.
Kokemusteni mukaan puolituntisessa sparrauspuhelussa saadaan jopa muotoiltua johtamismalliesitys johtoryhmälle tai työpaikan työhyvinvointisuunnitelman runko! Lyhyelläkin tuella saadaan työpaikan toiveet kiteytettyä toteutuskelposeksi suunnitelmaksi.
Valmennuksella voi vaikuttaa ajatteluun ja arkeen
Tavoitteeni on arkipäiväistää työhyvinvoinnin elementtejä. On ihanaa havaita asiakkaan helpotus ja voimaantuminen, kun hän ymmärtää, miten hyvinvointi kietoutuu arkiseen sujuvan työn johtamiseen.
”Olenkin tehnyt monia asioita ihan fiksusti!” tai ”Tästä lähtien käytän juttutuokioitamme systemaattisemmin myös hyvinvoinnin varmistamiseen” ovat kommentteja, jotka saavat hymyn valmentajan huulille.
Haluan, että valmennettavamme tekevät tuottamamme tiedon perusteella entistä viisaampia päätöksiä ja että tieto muuttaa heidän toimintaansa. On merkityksellistä päästä rohkaisemaan esihenkilöitä myös heidän omaa jaksamistaan edistäviin muutoksiin.
Toivottavasti kohtaamme vielä sinunkin kanssasi verkkovalmennuksen parissa. Tutustu Työhyvinvoinnin johtaminen -verkkovalmennuksen sisältöön ja ole yhteydessä!
Lisätietoja:
Kommentointi