Jo kymmenen vuotta sitten hypetettiin siitä, miten tietojärjestelmät tulevaisuudessa hoitavat suuren osan ihmisten töistä. Nyt tekoälyn levitessä työpaikoille keskustelua käydään samalla mallilla. Odotukset ovat korkealla ja tekoälystä puhutaan pelastajana, joka itsestään ottaa hoitaakseen työtehtäviä tai vähintään avustaa niissä ja näin parantaa työn tuloksellisuutta.
Tekoälyhypetyksessä ei kuitenkaan ole juuri keskusteltu siitä, ettei tekoäly tule itsestään ihmistä auttamaan, vaan se pitää ottaa haltuun pala kerrallaan.
Olen itse tutustunut tekoälyn hyödyntämisen arkeen Työterveyslaitoksen tutkimuksien sekä työpaikoilla tehtyjen kokeilujen ja keskustelujen kautta. Näistä huomioista tiivistän muutaman avaimen tekoälyn onnistuneeseen käyttöönottoon.
Palastele omaa työtäsi
Mikä työtehtäväsi tai roolisi onkaan on hyvä pohtia, mistä erilaisista osatehtävistä se koostuu. Palastele työsi osiin:
- Mitä kaikkea konkreettista tekemistä työn eri osatehtäviin liittyy?
- Missä tekemisissäni tekoäly voisi olla apuna?
- Mihin se olisi paras työkalu minun työkentälläni?
- Keskustele myös työkavereidesi kanssa siitä, millaisia tekoälyjä työpaikalla on käytössä ja miten tietoa hyvistä käytänteistä tulisi jakaa työtovereiden kesken.
Kun palastelet työtäsi, huomaat ettei tekoäly voi hoitaa koko työsarkaa. Mutta joissain tehtävissä siitä voi olla apua. Osan työasioista tekoäly voi ehkä ottaa kokonaan hoidettavakseen. Omien työtehtävien palasteleminen myös vähentää pelkoa siitä, että kaikki oma tekeminen tulee tarpeettomaksi. Huomaat, että paljon tehtävää jää ihmisellekin. Voisitko keskittyä mielekkäämpiin tehtäviin, jos tekoäly auttaa sinua yksinkertaisemmissa töissä?
Palastele tekoälyä
Tekoäly ei ole yksi työkalu, vaan joukko erilaisia työn apuvälineitä. Jossakin työtehtävässä tekoälyä käyttävä työkalu voikin osoittautua verrattomaksi apuriksi.
Jos ensimmäinen kokeilu apuvälineen kanssa oli aikaa vievää tuhertamista ja lopputulos surkea, koko tekoäly voi tuntua hyödyttömältä. Älä kuitenkin luovuta, vaan palastele tekoälyä. Kannattaa muistaa, että tekoäly on kuin mikä tahansa työkalu. Vasaralla ei kannata katkoa puuta eikä sahalla yrittää hakata naulaa seinään. Samoin on tekoälyn kanssa. Työpaikan erilaisiin työtehtäviin ja tarpeisiin voi löytää sopivat tekoälytyökalut.
Palastele uuden opettelua
Tekoälyä käyttävät apuvälineet ovat uusia. Nyt siis kärsivällisyyttä harjoitteluun. Kognitiivisen psykologian tutkimus on osoittanut, että yksi tehokkaimmista oppimistekniikoista on opettelun pilkkominen pieniin rupeamiin. Älä siis turhaan yritä oppia kaikkea yhdellä kertaa, vaan harjoittele usein.
Työpaikoilla onkin hyvä varata työaikaa tekoälyyn perehtymiseen. Suosittelen pieniä hetkiä joka päivään ja työviikkoon. Jos emme kiinnitä aikaa osaamisen kehittämiselle, tekoälyn hyödyntäminen saattaa jäädä puolitiehen.
Palastele tekoälykokeilut työpaikalla
Tekoälyä testataan parhaillaan monilla työpaikoilla. Juuri käynnistyneessä Tekoäly ja algoritmit johtajuuden tukena (TEIJO) -tutkimushankkeessa saamme tietoa siitä, miten tekoälyä hyödynnetään johtajuuden ja arjen esihenkilötyön tukena. Olemme kiinnostuneita siitä, miten erilaisissa lähiesihenkilötyön tehtävissä hyödynnetään erilaisia tekoälytyökaluja.
Ylipäänsä esihenkilöiden on tärkeä olla itse tekoälykokeilujen keulassa. Näin työpaikalla päästään tekoälyajattelussa hypetyksen tuolle puolen: missä oikeasti tekoäly voisi meillä olla hyödyksi ja mitä työkaluja tarvitsemme?
Lisätietoja:
Tutustu tarkemmin Tekoäly ja algoritmit johtajuuden tukena (TEIJO) –hankkeseen verkkosivulla: Tekoäly ja algoritmit johtajuuden tukena – TEIJO | Työterveyslaitos
Kommentointi