Työtilat voivat ohjata kestäviin valintoihin työarjessa

Mikrosekunnissa työntekijä tekee alitajuisen valinnan: Lähdenkö tänään pyörällä töihin? Kävelenkö metrin ekstramatkan muoviroskikselle? Sammutanko valot vessasta lähtiessäni? Fyysinen ympäristö voi ratkaista, mikä valinta on.
-
Kasvokuva Sara Malve-Ahlroth
Sara Malve-Ahlroth
erityisasiantuntija
Tarja Heikkilä
Tarja Heikkilä
erityisasiantuntija

Raikas aamuilma syksyn ensimmäisillä pikkupakkasilla herättää mukavasti, kun kaarran pyörälläni työpaikan pihaan. Kesän päivittäisestä työmatkapyöräilystä innostuneena olen päättänyt jatkaa pyöräilyä ympäri vuoden.

Kunto kohenee. Sen lisäksi tuntuu hyvältä, että voin vaikuttaa omilla pienillä työmatkaliikkumisen valinnoillani ilmastonmuutoksen hillintään.

Vielä viime talvena en olisi voinut kuvitellakaan, että jatkan pyöräilyä ympäri vuoden. Se oli tehty työpaikallamme niin hankalaksi. Tänä aamuna jätän pyöräni työpaikan pääsisäänkäynnin vieressä olevaan uuteen pyörävarastoon. Se on valoisa, puolilämmin ja lukittu.

Hienoa, kun ei tarvitse enää pelätä kalliin pyörän katoavan pihalta työpäivän aikana. Ei tarvitse pohtia, miten jäätyneen pyöränlukon saa päivän päätteeksi sulatettua tai miten pääsen kaukana olevan pyöräkatoksen luo liukastumatta pimeällä pihamaalla.

Päästyäni sisään työpaikalle pujahdan viihtyisään ja tilavaan pukuhuoneeseen. Viime keväänä meiltä työntekijöiltä kysyttiin toiveita siitä, millaiset tilat palvelisivat työmatkapyöräilijöitä parhaiten. 

Pienin muutoksin pukuhuoneet saatiin toimivammiksi. Turhat roinat suihkutilasta on siirretty muualle, ja pyöräilyvarusteille on hyvä kuivatusmahdollisuus. Työmatkapyöräilijöille on selkeät ohjeet tilojen käyttöön, jotta ne säilyvät viihtyisinä myös niinä päivinä, jolloin paikalle innostuu useampikin pyöräilijä tamineineen.

Yhdessä kiinteistöpuolen kanssa on jo ideoitu, miten saisimme lisää tilaa viereisestä varastosta, jos talvipyöräilijöiden määrä vielä kasvaa. Investointiehdotus on jo valmiina.

Pukuhuoneesta poistuessani kirjaan oven ulkopuolella olevaan matkavihkoon pyöräilemäni kilometrit. Ensi viikolla saamme siihen tilalle päätteen, jolla voimme kirjata kilometrit suoraan työpaikan intraan. Samalla sivulla intrassa näkyy kaikille niin sähkön ja veden kulutus kuin myös työmatkojen pyöräillyt kilometritkin.

Virkistyneenä aloitan työvuoroni. Samalla haaveillen herkkubrunssista, jonka toimitusjohtaja lupasi tarjota koko pyöräilevälle porukalle ennen joulua, jos saavutamme yhteisen kilometritavoitteemme.

Ekologinen toiminta kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi

Ilmastokriisi ja kestävyysmurros vaativat työpaikkoja muuttamaan toimintaansa kestävämmäksi. Ei pelkästään juhlapuheissa, strategioissa ja liiketoimintaa kehittämällä, vaan myös ihan tavallisessa työarjessa.

Kun työpaikoilla kannustetaan työyhteisöä kestävämpiin toimiin ja työprosesseja kehitetään, ei saa unohtaa työpaikkojen fyysistä ympäristöä. Se kuitenkin pitkälti ohjaa työntekijöiden käyttäytymistä ja valintoja.

Työpaikat ilmastotoimijoina, yhteiskehittäen kestäviin ratkaisuihin (TILKE) -hankkeessa  olemme päässeet yhdessä työpaikkojen kanssa miettimään, miten ekologisesti kestävä toiminta tehdään sujuvaksi, helpoksi ja houkuttelevaksi – myös työtilojen näkökulmasta.

Yhdessä työntekijöiden kanssa olemme kiertäneet tiloissa ja pohtineet, miten fyysisen ympäristön ratkaisuilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi kasvisruoan menekin lisäämiseen tai jätteiden lajittelun sujuvoittamiseen.

Rakennetun ympäristön asiantuntija kutsuisi tätä tilojen käytettävyyden parantamiseksi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa, että tilat palvelevat sekä työpaikan toiminnan tavoitteita että käyttäjien tarpeita mahdollisimman tehokkaasti.

Millaisiin ekologisiin toimiin teidän työympäristönne kannustaa?

 

Lisätietoja:

Työpaikat ilmastotoimijoina, yhteiskehittäen kestäviin ratkaisuihin – TILKE (tutkimushankkeen esittely). Tutkimusta rahoittavat Työterveyslaitos, Työsuojelurahasto ja JHL.

Jaa sisältö somessa!