”Työtä saa tehdä vähän niin kuin rennommin, kun turvallisuudesta on huolehdittu. Ei tarvitse koko ajan jännittää, mitä seuraavaksi tapahtuu, kun tietää, että nämä asiat ovat kunnossa, hän totesi.”
Taidatkos sen paremmin sanoa!
Asentajan ajatus jäi pyörimään mieleeni vielä pitkäksi aikaa tämän keskustelun jälkeen. Sekä työsuojelutoimijana että työsuojelun kouluttajana ja kehittäjänä olen paljon itsekin miettinyt sitä, mikä työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisen tarkoitus lopulta on.
Mitä me oikein olemme tässä tekemässä?
Uusin oivallus omissa pohdinnoissani on löytynyt Nolla-ajattelun kokonaisvaltaisesta näkemyksestä: Me olemme mahdollistamassa sujuvia työpäiviä.
Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin parantuessa työpaikalla kaikki voittavat. Niin johto, esihenkilöt kuin työntekijätkin. Arki on sujuvaa ja tuottavaa, työ turvallista ja terveellistä, eikä aika kulu tulipalojen sammutteluun ja jatkuvaan hässäkästä toiseen etenemiseen. Ja jos hässäkkää sattuisi tulemaankin, ihmisillä on keinoja ja voimavaroja niiden ratkaisemiseen.
Viime vuosien kriisit ovat tuoneet tullessaan edes jotain hyvää: monella työpaikalla on viimein huomattu, että työsuojelu ei ole mikään työstä irrallinen asia, joka otetaan esiin vain kuukausipalaverin loppupäässä.
Yllättävät tapahtumat ja muutokset – olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia – tulevat varmasti jatkumaan. Siksi väitän, että tulevaisuudessa parhaiten pärjäävät ne, jotka osaavat edistää työturvallisuutta ja työhyvinvointia osana kaikkea työpaikan tekemistä. Koska turvallisuus on työn kehittämistä.
Lisätietoja:
Nolla tapaturmaa -foorumin verkostosta saat tukea työn, työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.