Lääkeaineiden ASA-ilmoittamiseen tarkennettu ohje – muistutus terveydenhuoltoon

Vuonna 2024 ASA-rekisterin ilmoitusvaatimukset muuttuivat, kun aiemmin vain sytostaatteja koskenut työmenetelmä laajeni kattamaan myös muut syöpävaaralliset lääkkeet. Terveydenhuollosta on kuitenkin tullut vain vähän ilmoituksia muista syöpävaarallisista lääkeaineista. Työterveyslaitos kehottaa kiinnittämään asiaan huomiota ja hyödyntämään tarkennettuja ohjeita ilmoitettavien lääkeaineiden tunnistamiseen ja altistumisen arviointiin.
-

Työterveyslaitoksen uutinen 28.3.2025

ASA-rekisteri on lakisääteinen rekisteri, johon ilmoitetaan syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille altistuvat työntekijät. Vuoden 2024 asetuksessa (113/2024) tehtiin muutoksia rekisteriin ilmoitettaviin työmenetelmiin ja mukaan lisättiin muun muassa kaikki syöpävaaralliset lääkkeet.

Työntekijät, jotka altistuvat työssään syöpävaarallisille tai perimää vaurioittaville lääkkeille, tulee ilmoittaa ASA-rekisteriin. Syöpävaarallisille lääkkeille voivat altistua lääkkeitä käsittelevät tai niitä sisältävien eritteiden kanssa kosketuksiin joutuvat työntekijät, kuten lääketeollisuuden ja sairaala-apteekkien työntekijät, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja laitoshoitajat. 

Altistumista voi tapahtua esimerkiksi jauheiden, liuoksien ja inhaloitavien lääkkeiden käsittelyssä. Syöpävaaralliset lääkeaineet ilmoitetaan ASA-rekisteriin työmenetelmänä, jonka ainenumero on 307.

Edellisen vuoden ASA-ilmoitus tulisi jättää maaliskuun 31. päivään mennessä. Tähän mennessä ASA-rekisteriin on tullut terveydenhuollosta vain vähän ilmoituksia muista syöpävaarallisista lääkeaineista kuin sytostaateista. Jos huomasit tämän uuden velvoitteen vasta nyt, voit poikkeuksellisesti jättää vuoden 2024 ASA-ilmoitukset vielä huhtikuun ajan.

Työterveyslaitos on julkaissut tarkennetun ohjeistuksen lääkeaineille altistumisen ja lääkeaineiden syöpävaarallisuuden arviointiin. 

Tutustu ohjeisiin ja tee ASA-ilmoitus

Lisätiedot 


80 vuotta hyvinvointia työstä

Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Olemme jo vuodesta 1945 rakentaneet terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä. 
 
Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään: ttl.fi/80-vuotta 

Jaa sisältö somessa!