Kvartsipöly voi lisätä keuhkosyöpäriskiä jo nykyisiä raja-arvoja alhaisemmilla altistumistasoilla

Monilla työpaikoilla on mahdollista altistua kvartsipölylle. Toistuva altistuminen lisää työntekijöiden riskiä sairastua keuhkosyöpään. Tutustu kvartsipölyaltistumisen hallintaan ja hyviin käytäntöihin Työterveyslaitoksen verkkosivuilla.
-
Piia Taxell
Piia Taxell
vanhempi asiantuntija

Työterveyslaitoksen uutinen 9.10.2024

Kvartsi on yleinen mineraali Suomen maaperässä. Työntekijät voivat altistua kvartsipölylle esimerkiksi kaivos- ja kiviainesteollisuudessa, betoniteollisuudessa, kivikomposiittituotteiden valmistuksessa ja erilaisissa rakennusteollisuuden työtehtävissä.

Keuhkosyöpäriskin on arvioitu olevan kohonnut jo nykyiset kvartsipölyn raja-arvot alittavilla altistumistasoilla, mikä korostaa tarvetta tehokkaaseen pölyaltistumisen hallintaan töissä, joissa kvartsipölyä voi esiintyä. Arvion mukaan työskentely koko työuran ajan nykyiset raja-arvot niukasti alittavissa kvartsipölypitoisuuksissa aiheuttaisi neljä ylimääräistä keuhkosyöpätapausta tuhatta altistuvaa työntekijää kohti.

Kvartsipölylle on tällä hetkellä voimassa HTP-arvo 0,05 mg/m3 (8 h keskipitoisuus) ja sitova raja-arvo 0,1 mg/m3 (8 h keskipitoisuus). Raja-arvot koskevat alveolijakeista eli hyvin hienojakoista kvartsipölyä.

Pohjoismainen ja hollantilainen asiantuntijaryhmä julkaisivat yhdessä syyskuussa arvion kvartsipölyaltistumiseen liittyvistä terveysriskeistä. Altistuminen hienojakoiselle kvartsipölylle on tutkimuksissa liitetty erityisesti hengityselinsairauksiin, kuten keuhkosyöpään ja silikoosiin eli kivipölykeuhkosairauteen.

Työterveyslaitos osallistui asiantuntijaryhmien työhön.

Tukea kvartsipölyaltistumisen hallintaan

Kvartsille ja muille erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttaville aineille altistuminen on pyrittävä pitämään niin vähäisenä kuin se teknistaloudellisesti on mahdollista. Altistumisen hallinnassa tulee käyttää parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa.

Kvartsipölylle altistumista voidaan vähentää muun muassa:

  1. Tuotantotilojen hyvällä suunnittelulla, esimerkiksi tilojen osastoinnilla ja alipaineistuksella pölyn leviämisen estämiseksi sekä tehokkaalla ilmanvaihdolla
  2. Pölyn hallinnalla esimerkiksi koteloinnin, kohdeilmanvaihdon tai veden käytön avulla
  3. Siivoamalla tilat pölyä mahdollisimman vähän levittävällä tavalla, esimerkiksi HEPA-suodattimilla varustetulla imurilla tai kostealla pyyhinnällä
  4. Käyttämällä pölyltä suojaavia hengityksensuojaimia pölyisissä työvaiheissa, jos kvartsipölyn pitoisuuksia ei saada muilla keinoilla riittävän pieniksi

Tupakointi on edelleen merkittävin keuhkosyövän riskitekijä. Kvartsipölylle altistuvia työntekijöitä tulee kannustaa tupakoinnin lopettamiseen.

Työnantajan tulee ilmoittaa kvartsipölylle altistuvat työntekijät vuosittain syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteriin: ASA-rekisteri (ttl.fi)

Työterveyshuolto tukee työpaikkoja altistumisen ja siihen liittyvien terveysriskien arvioinnissa.

Lue lisää

Tutustu myös Työterveyslaitoksen palveluihin altistumisen torjunnassa

Jaa sisältö somessa!