Mitä työpaikkojen pitäisi tehdä kestävyysmurroksen edistämiseksi?

Kestävyyspiknik-työpajasarjan ensimmäinen tapaaminen kokosi yhteen työelämän vaikuttajia, asiantuntijoita ja tutkijoita pohtimaan, miten työpaikat voivat edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä.
Kolme henkilöä istuu piknikpöydän ympärillä vehreässä ympäristössä.
Kaisa Wallenius
Kaisa Wallenius
vanhempi asiantuntija
Anna-Maria Teperi
Anna-Maria Teperi
tutkimusprofessori

Työterveyslaitoksen uutinen 4.9.2024

Työterveyslaitos järjesti 29. elokuuta Kestävyyspiknik-projektin ensimmäisen työpajan Helsingissä. Avajaispiknikille osallistui parikymmentä työelämän asiantuntijaa, vaikuttajaa ja tutkijaa.

Tilaisuuden avasi Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Anna-Maria Teperi, joka korosti puheenvuorossaan työpaikkojen roolia niveltekijänä kestävyysmurroksen läpiviennissä. 

Piknikvilteillä virisi vilkas keskustelu siitä, mitä työpaikkojen pitäisi tehdä kestävyysmurroksen edistämiseksi. 

Vaikka monissa organisaatioissa on jo nyt kunnianhimoisia kestävyys- ja vastuullisuustavoitteita, niiden käytännön toteutus jää usein puutteelliseksi. 

–  Yrityksissä voi olla esimerkiksi sisäänrakennettu kulttuuri, jossa vaaditaan pitkiä työpäiviä ja jatkuvaa tehokkuutta ilman riittävää palautumisaikaa, mikä luo kuilun sosiaalisen kestävyyden käytännön tason ja hienojen tavoitteiden välille, Teperi sanoo. 

Uudenlaisen työpajasarjan tavoitteena on luoda yhteinen näkemys työpaikkojen roolista kestävyysmurroksessa sekä kehittää konkreettisia toimintaehdotuksia työpaikoille. 

Avajaispiknikin osallistujat kokivat tilaisuuden innostavaksi. Erityisesti kiitosta sai se, että työpaja tarjosi tilaa vapaalle keskustelulle ja uusien ideoiden syntymiselle.

– Olemme suunnitelleet pajat siten, että ne jo itsessään tukevat sosiaalisen kestävyyden periaatteita ja tarjoavat osallistujille mahdollisuuden syventyä aiheeseen ja keskusteluun rauhassa, mikä on nykytyöelämässä harvinaista, kertoo Teperi.

Katso videolta Kestävyyspiknikin ensimmäisen tapaamisen tunnelmia.

Kestävyyshaasteiden ratkaiseminen on työyhteisöjen yhteinen vastuu

Piknikin osallistujat painottivat, että kestävän kehityksen toimenpiteet tulee ulottaa kaikille organisaation tasoille, eikä jättää yksittäisten ihmisten tai tiimien harteille. Esimerkiksi hankinnoissa pitäisi painottaa vastuullisuutta, eikä katsoa pelkkiä kustannuksia.

– Kestävyystoimia pitää pohtia oman työtehtävän näkökulmasta, eikä ajatella, että ne ovat ne vastuullisuusihmiset, jotka tekevät kaiken, sanoo johtaja Krista Pahkin Laurea-ammattikorkeakoulusta. 

– Kestävyystoimien tulisi ulottua läpileikkaavasti koko organisaatioon, eikä jäädä vain yhteen nurkkaan. Jokaisella työntekijällä pitää olla mahdollisuus osallistua ja löytää oma tapansa vaikuttaa, jatkaa asiantuntija Lotta Toivonen Sitrasta. 

Johdon tehtävänä on luoda edellytykset sille, että työntekijöillä on mahdollisuus ja aikaa osallistua näihin toimiin.

– Jos haluamme, että ihmiset osallistuvat kestävyystoimiin, on heille annettava siihen valtaa, sanoo yliopistotutkija Eeva Houtbeckers Itä-Suomen yliopistosta.

Kokeilukulttuurin rooli kestävyysmuutoksessa 

Osallistujat korostivat kokeilukulttuurin merkitystä: työpaikoilla tulisi rohkeasti kokeilla uusia ratkaisuja, jotka voivat madaltaa kynnystä tarttua kestävyyshaasteisiin ja tuottaa innovatiivisia ratkaisuja. Myös kestävyyspuheeseen peräänkuulutettiin ratkaisukeskeisempää lähestymistapaa.  
 
– Sen sijaan, että keskitymme pelkästään uhkakuviin, voisimme keskittyä enemmän siihen, miten voimme kasvattaa hyvää ja lisätä positiivista kädenjälkeä työpaikoilla, sanoo ohjelmajohtaja Anna Aalto Ami-säätiöstä. 

Työpajat jatkuvat 

Kestävyyspiknik-työpajat jatkuvat kevääseen 2025 saakka. Lokakuussa järjestettävässä työpajassa kysymme, miten työpaikan tilapäätöksillä voidaan tukea kestävän kehityksen tavoitteita. 

Lisätiedot

  • Kaisa Wallenius, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358304742430, kaisa.wallenius [at] ttl.fi
  • Anna-Maria Teperi, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, +358304742371, anna-maria.teperi [at] ttl.fi

Lue lisää

 

Avainsanat

Jaa sisältö somessa!