Tekoäly asiantuntijatyöpaikoilla -hankkeen verkkouutinen 30.10.2024
Finanssiakatemian järjestämässä hackathon-tapahtumassa pureuduttiin siihen, miten generatiivista tekoälyä voidaan hyödyntää finanssialalla. Hackathoneissa eri alojen asiantuntijat, kuten ohjelmistokehittäjät ja liiketoimintaosaajat, tai alojen opiskelijat, kokoontuvat työstämään uusia ideoita tai prototyyppejä tietyn aikarajan puitteissa. Tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden oppia, verkostoitua ja kehittää luovia ratkaisuja erilaisiin haasteisiin.
Luovaa ajattelua ja tuomarit vakuuttaneita ratkaisuja
Opiskelijaryhmien tehtävänä oli päivän aikana ideoida ratkaisuja, jotka liittyivät joko tekoälyn hyödyntämiseen finanssialan palveluiden kehittämisessä tai generatiivisen tekoälyn vaikutuksiin finanssialan turvallisuuteen. Osa opiskelijoista pääsi pohtimaan, kuinka generatiivista tekoälyä voi hyödyntää nuorten talousosaamisen edistämisessä.
Päivän päätteeksi ryhmät esittelivät ratkaisunsa tuomaristolle, johon kuului finanssialan asiantuntijoita ja opettajia.
– Ideoita ja toteuttamisehdotuksia riitti. Eräs ryhmä esimerkiksi esitteli talousneuvontasovelluksen, jossa tekoäly analysoi asiakkaan rahankäyttöä ja antaa sen perusteella säästämis- ja sijoitusvinkkejä. Ryhmissä oli kehitelty myös ääniohjautuvaa verkkopankkitoimintaa, interaktiivista sijoitusmaailmaa sekä puettavan teknologian mahdollistamaan big dataan perustuvaa terveysvakuutusta, erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala Työterveyslaitoksesta kertoo.
– Tekoäly asiantuntijatyöpaikoilla -hankkeen näkökulmasta opiskelijoiden ideointi oli kiinnostavaa. Se toi esiin tekoälyn monia mahdollisuuksia, joita opiskelijat olivat vain muutaman tunnin pohdinnan jälkeen kyenneet hahmottelemaan, Yli-Kaitala jatkaa.
Tekoälyosaaminen ja ymmärrys sen käytön reunaehdoista ovat valttia työelämässä
Hackathonissa tuomaroinut S-pankin Talent Acquisition Partner Eini Järvi pohtii työssään, miltä kyvykkyys näyttää tulevaisuudessa.
– Generatiivinen tekoäly on muuttamassa finanssialaa paljon, ja siihen liittyvät taidot ovat keskeinen osa tulevaisuuden osaamista, Järvi sanoo.
Tekoälyn kyky tuottaa, analysoida ja prosessoida suuria määriä tietoja on auttanut pankkeja parantamaan asiakaskokemustaan ja tehostamaan toimintaansa. Kuten hackathoniin osallistuneet opiskelijat tunnistivat, tekoäly voi myös avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja parantaa esimerkiksi riskienhallintaa, mikä on erityisen tärkeää rahoitussektorilla. Järvi kuitenkin korostaa, että teknologian tuomien mahdollisuuksien rinnalla organisaatioissa on pohdittava sen käyttöön liittyviä rajoitteita, erityisesti tarkoin säännellyllä finanssialalla.
Tietosuojaan, lakiin, säädöksiin ja eettisyyteen liittyvien reunaehtojen ymmärtäminen ja näihin liittyvä osaaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta organisaatiot voivat hyödyntää tekoälyn tuomia mahdollisuuksia vastuullisesti ja läpinäkyvästi.
– Ymmärrys liiketoiminnasta yhdistettynä tekoälyosaamiseen ja käsityksiin siihen liittyvästä sääntelystä on tällä hetkellä finanssialalla hyvin haluttu yhdistelmä, Järvi toteaa.
Generatiivinen tekoäly liiketaloustieteiden opettajan näkökulmasta
Liiketaloustieteiden opettaja Kirsi Jaakkola Perhon liiketalousopistosta fasilitoi hackathonissa kilpailleita ryhmiä. Jaakkolan mukaan myös oppilaitoksissa ollaan uuden edessä.
– Selvää on, että generatiiviseen tekoälyyn liittyvä osaaminen tulee olemaan keskeinen taito tulevaisuuden työelämässä, mutta avoimia kysymyksiä on paljon. Miten opettaa tekoälyn käyttöä nyt, miten käsitellä sen merkitystä tulevaisuuden työelämässä ja miten tekoälyyn liittyvää opetusta voi standardisoida, Jaakkola pohtii.
Opiskelijoiden tulisi oppia, miten tekoälyä voidaan hyödyntää liiketoiminnassa, mutta samalla heidän on ymmärrettävä siihen liittyvät eettiset ja sääntelyyn perustuvat rajoitteet. Tekoälyn integrointi opintoihin valmistaa opiskelijat paremmin tulevaisuuden haasteisiin. On tärkeää, että he oppivat hyödyntämään työkaluja vastuullisesti sekä opinnoissa että työelämässä.
Kuinka navigoida tekoälyn maailmassa niin, että välttää siihen liittyvät haitat ja riskit ja pääsee hyödyntämään sen mahdollisuuksia? Tämä on Järven ja Jaakkolan mukaan yksi kaikkein tärkeimmistä haasteista niin organisaatioiden, oppilaitosten kuin yksittäisten opiskelijoidenkin kohdalla.
Riskeistä tietoisenakin Jaakkola on toiveikas ja toteaa, että aikanaan ratkaisemme nämä nyt suurilta tuntuvat kysymykset – hackathonissa opiskelijat näyttivät, että heidän sormensa ovat vahvasti ajan hermolla.
Lisätiedot
- Kirsi Yli-Kaitala, erityisasiantuntija, Työterveyslaitos, +358304742026, kirsi.yli-kaitala [at] ttl.fi (kirsi[dot]yli-kaitala[at]ttl[dot]fi)
Tekoäly nyt! -uutiset
- Tekoäly nyt! -uutiset ovat osa Työterveyslaitoksen Tekoäly asiantuntijatyöpaikoilla -hanketta, jossa tutkitaan, miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työpaikkojen käytäntöihin ja asiantuntijoiden työhön.
- Yhdeksänosainen Tekoäly nyt! -uutissarja nostaa esille tekoälyn kehitykseen liittyviä ajankohtaisia aiheita ja tapahtumia.
- Tämän uutisen kuvitus on luotu tekoälypohjaisella kielimallilla Ideogram Upscale 1.0.
Tutustu myös
- Seuraa hankkeen tuloksia ja Tekoäly nyt! -uutisia tutkimuksen verkkosivuilla: Tekoäly asiantuntijatyöpaikoilla – tietoa, ratkaisuja ja visioita | Työterveyslaitos (ttl.fi). Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto.