Työpaikkaselvityksessä arvioidaan työstä, työympäristöstä ja työyhteisöstä aiheutuvia terveysvaaroja, haittoja, kuormitustekijöitä ja voimavaroja sekä niiden merkitystä työntekijöiden terveydelle ja työkyvylle. Lain mukaan jokaiselta työpaikalta on löydyttävä työpaikkaselvitys.
Työterveyslaitoksen DigiTPS-tutkimushankkeessa tuotettiin tietoa työpaikan tarpeisiin perustuvista ja digitalisaatiota hyödyntävistä työpaikkaselvityksen toimintatavoista. Tiedon pohjalta kehitettiin nykyaikainen työterveyshuollon työpaikkaselvityksen toimintamalli ja tiedonhallinnan suositus työterveyshuollon käyttöön.
Keskeistä uudistetussa mallissa hyvän työterveysyhteistyön lisäksi on teknologian joustava hyödyntäminen etäyhteyden ja yhteisen digitaalisen alustan avulla.
– Teknologia voi mahdollistaa työterveyshuollon moniammatillisuuden hyödyntämisen perinteistä työpaikkakäyntiä tehokkaammin. Lisäksi se antaa työpaikkaselvityksen toteuttamiseen joustavuutta esimerkiksi hybridimallin avulla. Teknologia voi myös parantaa, helpottaa ja tehostaa yhteydenpitoa työpaikan ja työterveyshuollon välillä, kertoo tuotepäällikkö Kirsi Lappalainen Työterveyslaitoksesta.
Yhteistyössä kehitetty malli
Toimintamallin ja suositusten kehittämiseen osallistui kymmenen työterveyshuolto-työpaikkaparia.
Kehittämiskohteet olivat:
- riskinarvioinnin tekeminen PIRA®-palvelua käyttäen
- sähköisen ennakkokyselyn räätälöinti ja käyttöönotto
- työolojen videoinnin hyödyntäminen osana työpaikkaselvitystä
- terveydellisen merkityksen ja työkykyvaikutuksen arvioinnin kehittäminen
- työpaikkaselvitysraportoinnin selkeyttäminen
- teknologian hyödyntäminen palautetilaisuudessa
- työpaikkaselvityksen seurannan kehittäminen.
Kokeilujen avulla työpaikkaselvitystä pystyttiin kehittämään niin, että työpaikka saa hyödyllistä tietoa, jonka avulla työtä ja työympäristöä voi kehittää terveellisemmäksi ja turvallisemmaksi.
– Tiedonhallinnan kannalta on merkityksellistä, mitä ja miten työterveyshuolto saa työpaikalta tietoa, miten työterveyshuolto hyödyntää saamaansa tietoa arvioidessaan työn ja työolosuhteiden merkitystä terveydelle ja työkyvylle sekä miten työterveyshuolto jakaa tietoa takaisin työpaikalle, Kirsi Lappalainen toteaa.
Työterveyshuollon edustaja, ota uudistettu materiaali käyttöösi
- Lue lisää Teema-sivulta: modernisoitu toimintamalli ja tiedonhallinnan suositukset
- Loppujulkaisu: Digitaalisuutta hyödyntävä työpaikkaselvitys: Suositus toimintamallista ja tiedonhallinnasta. Lappalainen Kirsi, Nissinen Sari, Seppänen Soile ja Östring Elina. Työterveyslaitos 2022.
Työpaikkaselvityksen uudet toimintatavat ja käytännöt – DigiTPS -hanke
Työpaikkaselvityksen uudistettu toimintamalli ja suositukset kehitettiin Työterveyslaitoksen Työpaikkaselvityksen uudet toimintatavat ja käytännöt – DigiTPS -hankkeessa, jota rahoittaa Työsuojelurahasto ja Työterveyslaitos.
Lisätiedot
- Sari Nissinen, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos, sari.nissinen [at] ttl.fi (sari[dot]nissinen[at]ttl[dot]fi), p. +358 30 474 2751
- Kirsi Lappalainen, tuotepäällikkö, Työterveyslaitos, kirsi.lappalainen [at] ttl.fi (kirsi[dot]lappalainen[at]ttl[dot]fi), p. +358 30 474 7228 (tavoitettavissa 25.7.2022 jälkeen)