6. Strateginen työurajohtaminen
Työurajohtaminen organisaation eri tasoilla
Organisaation toimintaan liittyvä strateginen tavoite toimii raamina työurajohtamisen keinovalikoimalle. Työurajohtamista voidaan toteuttaa ottamalla päivittäisissä johtamiskäytännöissä huomioon työntekijöiden työuran vaiheisiin liittyvät yksilölliset erityispiirteet, tarpeet ja motivaation lähteet sekä tukemalla työntekijöiden omaa aktiivisuutta, mm. osana lähiesihenkilötyötä tai työterveysyhteistyön kautta.
Kuva 5. Työurajohtamisen toteuttaminen organisaation eri tasoilla.
Videossa kerrotaan, millaista työurajohtaminen on Roclalla:
Työelämä muuttuu – ihmisen selviytymistä voidaan tukea
Työurajohtaminen antaa välineitä työntekijöiden tukemiseksi muuttuvassa työelämässä. Kun ympäristö muuttuu voimakkaasti, yksilön omia voimavaroja ja selviytymiskeinoja tukemalla voidaan vaikuttaa siihen, että työkyky säilyy.
Työelämän muutosten vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin voidaan kuvata esimerkiksi kuvassa 6 esitettynä ketjuna, jossa megatrendit heijastuvat yksilön työympäristöön ja elämään ja lopulta työkykyyn ja hyvinvointiin. Yksilöllistä selviytymistä tukemalla voidaan vaikuttaa myönteisesti työvoiman työ- ja toimintakykyyn muutoksista huolimatta.
Kuva 6. Työelämän muutokset, työurasiirtymät ja niiden vaikutukset työhön ja terveyteen (ks. Toppinen-Tanner & Vuori, 2018).
Lisätietoa
Lisätietoja Työterveyslaitoksen työurajohtamisen palveluista saat verkkosivuiltamme.
Voit myös ottaa yhteyttä:
Salla Toppinen-Tanner
Työurajohtaminen on Työterveyslaitoksen kehittämä viitekehys. Tämä Työterveyslaitoksen tuottama materiaali on toteutettu yhteistyössä Työkaari kantaa -hankkeen ja Työeläkeyhtiö Elon kanssa. Työkaari kantaa -hankkeen toteuttajia ovat Teknologiateollisuus, Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN.