Terveyskäyttäytymisen tukeminen etätyössä
Organisaation keinot tukea liikkumista
Liikkumisen, fyysisen aktiivisuuden ja liikkeen edistäminen on tapa edistää työntekijöiden työkykyä ja terveyttä. Liikkuminen tukee palautumista ja unta ja suojaa työn rasituksilta. Liikkumiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota etätyöpäivinä. Liikkeeseen on hyvä kannustaa jo työpäivän aikana ja työn lomassa.
Liikunnan liittämisessä osaksi etätyöpäivää on otettava huomioon työtehtävien vaatimukset ja huomioitava se, että kaikkien ei ole mahdollista irrottautua työstä kesken päivän. Esimerkiksi työssä, jossa tulee olla jatkuvasti tavoitettavissa, työpäivää ei voi keskeyttää omaehtoisesti. Hyvinvointia tukevien mahdollisuuksien tulisi kuitenkin olla työntekijöiden saavutettavissa mahdollisimman tasaveroisesti.
Organisaation keinot tukea terveellisiä ruokailutottumuksia
Organisaatioilla on mahdollisuus edistää terveellisiä ruokailutottumuksia myös etänä, vaikka jokainen päättäkin itse siitä, mitä suuhunsa laittaa. Terveellinen ravinto ylläpitää vireyttä ja edistää työstä palautumista. Etätyössä tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että lounastauoille on aikaa ja ne rauhoitetaan työnteolta.
Organisaation keinot tukea hyvää unta
Unen merkitys työstä palautumiselle ja terveydelle on merkittävä. Uni vaikuttaa muun muassa keskittymiskykyyn, muistiin ja mielen hyvinvointiin. Etätyö on pääasiassa lisännyt unen määrää, mutta etätyössä on myös riskitekijöitä, jotka voivat heikentää unta. Organisaatioiden on tärkeä huomioida unen merkitys työkyvylle ja tarjota työkaluja ja apua nukkumiseen.
Organisaation keinot ehkäistä päihdehaittoja
Organisaatiossa tehtävän päihdetyön tulee sopia myös etä- ja hybridityöhön. Päihteiden ongelmakäytöstä voi olla vaikea saada kiinni etäyhteyksien kautta ja työssä, jota tehdään itsenäisesti ja eri paikoista käsin. Päihdeongelmista saattaa herätä epäilyksiä, mutta työtä haittaavaa päihteiden käyttöä on vaikea arvioida teknologiavälitteisesti.
Merkkejä mahdollisesta päihdeongelmasta
- muutos työstä suoriutumisessa: työn laatu ja tuottavuus heikkenevät
- osallistuminen työhön vähenee, toistuvat myöhästelyt ja yllättävät poissaolot kokouksissa, esimerkiksi jatkuvat yhteysongelmat verkkokokouksissa
- haluttomuus käyttää kameraa etäkokouksissa
- muutokset käyttäytymisessä ja olemuksessa
- jatkuva väsymys ja huonotuulisuus
- esihenkilön välttely
- yhteisten sosiaalisten verkkovälitteisten tilaisuuksien välttely ja työyhteisöstä eristäytyminen
- haluttomuus tulla työpaikalle
- poissaolot keskittyvät viikonlopun ympärille
Asioiden ottaminen puheeksi varhain mahdollistaa tuen ja avun ajoissa ja ehkäisee ongelman pitkittymistä – peitteleminen ei ole päihdeongelmaisen edun mukaista.