Sopikaa neuvottelun alussa, kuka toimii puheenjohtajana ja kuka kirjaa muistion. Mikäli toimit neuvottelussa puheenjohtajana tehtävänäsi on:
- ohjata neuvottelun kulkua
- kertoa neuvottelun luottamuksellisuudesta
- varmistaa, että neuvottelun tarkoitus on kaikille osallistujille selvä
- varmistaa, että kaikki neuvottelun osapuolet tulevat neuvottelun aikana kuulluksi
- varmistaa, että neuvottelu pysyy asiassa.
Huomaa, että tapa, jolla puheenvuoro annetaan työntekijälle, suuntaa neuvottelun kulkua. Lue lisää artikkelista Puhutaanko työhönpaluusta vai sairaushistoriasta? Lääkärin tapa avata keskustelu suuntaa työterveysneuvottelua.
Lisäksi puheenjohtajana tehtävänäsi on:
- tarkistaa osaltasi neuvottelussa laadittu muistio ja huolehtia, että neuvottelun muut osallistujat tarkistavat muistion omalta osaltaan
- varmistaa, että osallistujat tietävät vastuullaan olevat toimenpiteet, joita tehdyt työhön paluun ratkaisut heiltä edellyttävät (esim. aikataulut)
- huomioida, että yhteinen päätöksenteko voi edellyttää erisuuntaisten toiveiden ja mahdollisuuksien yhteensovittamista, jopa kompromissia
- varmistaa, että osallistujilla on neuvottelun lopputuloksesta ja/tai pätöksestä yhteinen ymmärrys
- varmistaa, että päätökset hyväksytään yhteisesti ja että kaikki osapuolet ymmärtävät tehdyn päätöksen perusteet työkyvyn kannalta.
Mikäli osallistut neuvotteluun työterveyslääkärin roolissa, tehtävänäsi on toimia työ- ja toimintakyvyn asiantuntijana ja koordinoida päätöksentekoa työkyvyn tueksi.
- Kuvaa työntekijän työ- ja toimintakykyä.
- Määritä työssä jatkamisen mahdollisuuksia, kuntoutusvaihtoehtoja ja esitä eri ratkaisuja työhön paluun tukemiseksi.
- Kuuntele ja ota huomioon esimiehen/työnantajan ja työntekijän esittämiä ratkaisuvaihtoehtoja.
- Varmista, että kaikki osallistujat ymmärtävät tehdyn päätöksen perusteet työkyvyn kannalta.
- Voit toimia neuvottelussa muistion kirjaajana.
Mikäli osallistut neuvotteluun työterveyshuollon edustajana esimerkiksi työterveyshoitajan roolissa, tehtävänäsi on toimia yhteyshenkilönä neuvottelun eri osapuolten välillä.
- Tuo aktiivisesti esiin omaa näkökulmaasi työpaikan ja työntekijän tuntemuksesi perusteella ja esitä neuvottelussa työhön paluun ratkaisuja.
- Voit toimia neuvottelussa muistion kirjaajana.
- Voit rohkaista työntekijää tuomaan oleellisia asioita esille neuvottelussa.
- Voit toimia työterveysneuvottelun käytännön organisoijana.
Ei ole tavatonta, että neuvottelun alkuperäinen tavoite ja tarkoitus muuttuu neuvottelun kuluessa. On myös mahdollista, että kaikissa neuvotteluissa ei päästä päätöksen tekemiseen asti: yhteinen keskustelu ja kuulluksi tuleminen voi olla täysin riittävä neuvottelun lopputulos. Tarvittaessa voitte järjestää uuden neuvottelun.