I Suomi.fi-guiden Beredskap för störnings- och krissituationer behandlas situationer som har omfattande konsekvenser för samhället och gemenskaper.
Situationer som kräver beredskap är till exempel långa el- och vattenavbrott och avbrott i dataförbindelserna, extrema väderfenomen och storolyckor samt långvariga kriser, till exempel en pandemi eller en militär konflikt. Utöver anvisningar innehåller guiden också information om bland annat hybrid- och informationspåverkan, upprätthållande av den egna funktionsförmågan och orken i krissituationer samt om hjälp till andra.
Man kan förbereda sig endast på förhand
Beredskap innebär att förbereda sig inför olika störningar, kriser och undantagsförhållanden. Därför är också beredskapsguiden på Suomi.fi avsedd att läsas på förhand när det inte förekommer störningar i samhället.
Om något exceptionellt inträffar, påverkar vars och ens egen beredskap och agerande hur bra man själv klarar sig och kan hjälpa dem som hör till den närmaste kretsen. När människor klarar sig på egen hand några dagar, kan myndigheterna koncentrera sig på sin egen uppgift, det vill säga att lösa situationen och hjälpa dem som är i störst behov av hjälp.
– Kriserna berör också arbetsplatser. Företag och arbetsgivare är en central del av samhällets funktion, eftersom näringslivet och andra organisationer upprätthåller en betydande del av de funktioner och tjänster som är nödvändiga för samhället, säger beredskapschefen Mikko Halinen från Arbetshälsoinstitutet.
Var och en har olika utgångspunkter för beredskapen, och därför är det bra att se beredskapen som ett urval av olika metoder. Reservförrådet är grunden för beredskapen, men beredskap innebär också kunskaper och färdigheter att agera när något exceptionellt inträffar. Det är bra att var och en förbereder sig på något sätt enligt egna behov och möjligheter och efter förmåga.
Det är lättare att hitta information när anvisningarna finns på ett och samma ställe
Beredskap gäller hela samhället, och flera myndigheter och organisationer arbetar med den. Det är lättare för allmänheten att hitta information när anvisningarna finns i en och samma guide. Innehållet i anvisningarna ändras inte väsentligt i samband med att guiden offentliggörs.
I beredskapsguiden finns också information och anvisningar för arbetsplatser –både för arbetsgivare och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutet har deltagit i utarbetandet av guiden.
I samband med den finsk-, svensk- och engelskspråkiga webbguiden presenteras huvudpunkterna på finskt och finlandssvenskt teckenspråk. I guiden ingår ett pdf-sammandrag som innehåller grundläggande information om beredskap på 15 olika språk och som kan skrivas ut för eget bruk, för att ge till närstående eller för att användas på serviceställen.
Mer information
Läs guiden Beredskap för störnings- och krissituationer på Suomi.fi: Suomi.fi/beredskap
Beredskap för störnings- och krissituationer - Suomi.fi
Kontaktinformation:
Arbetshälsoinstitutet
Mikko Halinen, beredskapschef
mikko.halinen[at]ttl.fi
tfn +358 50 475 9851
Kristiina Kulha, äldre sakkunnig (kommunikation)
kristiina.kulha[at]ttl.fi
tfn +35840 548 6914
Inrikesministeriet
media.sm(at)gov.fi
tfn. 050 555 5035
Guiden är ett led i inrikesministeriets kommunikationshelhet om egen beredskap, som inleddes 2022 och som stärker befolkningens beredskapskompetens. Ett av målen i det gällande regeringsprogrammet är att stärka alla befolkningsgruppers mentala resiliens och kunskap om egen beredskap. Inrikesministeriet har finansierat genomförandet av guiden och ansvarat för produktionen av innehållet. Samarbetspartner för projektet är Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, som ansvarar för Suomi.fi-nättjänsten.
I utarbetandet av guiden har deltagit Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Försörjningsberedskapscentralen, Finansinspektionen, Meteorologiska institutet, Transport- och kommunikationsverket, jord- och skogsbruksministeriet, MIELI Psykisk Hälsa Finland rf, Marttaliitto ry, räddningsväsendet, polisen, försvarsministeriet, försvarsmakten, Verket för finansiell stabilitet, social- och hälsovårdsministeriet, skyddspolisen, Finlands Bank, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, Finlands Röda Kors, Strålsäkerhetscentralen, Institutet för hälsa och välfärd, sekretariatet för Säkerhetskommittén, Arbetshälsoinstitutet, statsrådets kansli, finansministeriet och miljöministeriet.