Hanke

Hur går det?-undersökningen

Hur går det?-undersökningen observerar, analyserar och utvecklar arbetshälsan i välfärdsområdena. Hur går det?-enkäten, som är en del av undersökningen, erbjuder välfärdsområdena ett tillförlitligt sätt att kartlägga och utveckla personalens arbetshälsa. De deltagande organisationerna får tillgång till en resultatportal som stöder ledningen av arbetshälsan, där man kan granska den egna organisationens resultat ända till arbetsenhetsnivå, göra analyser enligt ålders- och yrkesgrupp och jämföra resultaten med medeltalet för andra välfärdsområden.
Ryhmä hymyileviä sote-ammattilaisia

Tidtabell

Från och med 2018 ordnas arbetshälsoenkäten och dess komprimerade fokusversion årligen i oktober–november, fokus vid behov även på våren

Målsättningar

Målet med Hur går det?-undersökningen är att främja arbetshälsan i välfärdsområdena och på så sätt bland annat förlänga arbetskarriärerna inom social- och hälsovården samt räddningsväsendet och öka branschens dragnings- och hållkraft. Hur går det? är en del av Arbetshälsoinstitutets långsiktiga forskningsarbete för att utveckla arbetshälsan inom social- och hälsovården, och i fortsättningen även inom räddningsbranschen.

Arbetshälsoenkäten som hör till Hur går det?-undersökningen producerar högklassig information om arbetshälsan åt välfärdsområdena som stöd för deras ledning av arbetshälsa och arbetsförmåga. Hur går det? är en övergripande arbetshälsoenkät som ursprungligen skapats för organisationer inom social- och hälsovården utifrån deras behov. Enkäten är baserad på forskningsdata och bygger på omfattande arbetshälsokompetens och -erfarenhet hos experter vid Arbetshälsoinstitutet.

Hur går det?-enkäten erbjuder välfärdsområdena en utgångspunkt och en riktning för utvecklandet av arbetshälsan. Ni får en heltäckande och mångsidig lägesbild av arbetshälsan i ert välfärdsområde:

  • arbetstagarnas psykosociala belastningsfaktorer och återhämtning
  • arbetsgemenskapens funktion
  • rättvis ledning
  • organisationsförändring
  • arbetstagarnas arbetsförmåga.

Enkäten fokuserar på de tidiga tecken och faktorer som man snabbt bör ingripa i och som ger den största effekten då de förbättras. Genom att utveckla de faktorer som beskrivs i enkätindikatorerna ökar man arbetets smidighet och arbetshälsan samt förbättrar arbetsplatsens dragnings- och hållkraft.

De organisationer som deltar i undersökningen får en analys av arbetshälsan som utarbetats av experter vid Arbetshälsoinstitutet samt rekommendationer om hur det lönar sig att gå vidare i utvecklingen.

För organisationer som deltar i Hur går det?-enkäten omfattar Hur går det? en arbetshälsoenkät eller en mer kortfattad fokusenkät samt en resultat- och utvecklingsportal förknippad med dem.

För Arbetshälsoinstitutet innebär Hur går det? stödjande och utveckling av social- och hälsovården samt räddningsbranschen, insamling av forskningsmaterial, sammanställning av en årlig forskningsrapport och information om forskningsresultaten, samhällelig påverkan och ett flertal forsknings- och utvecklingsprojekt som bygger på materialet från Hur går det?.

Nyttan med Hur går det?-undersökningen

Information om arbetshälsan behövs som stöd för den strategiska ledningen av arbetshälsan och arbetsförmågan, vilket i sin tur är en förutsättning för en långsiktig utveckling av arbetsförhållandena. En forskningsbaserad utveckling av arbetshälsan är också ett trumfkort när man konkurrerar om kompetent arbetskraft. Kompetent personal går dit där det bevisligen är bra att arbeta.

Med hjälp av Hur går det?-arbetshälsoenkäten kan organisationen

  • få tillförlitlig information om sin arbetshälsosituation och faktorer som väsentligen påverkar arbetet
  • förstå vilka faktorer som kan korrigeras eller stärkas för att förbättra arbetshälsan
  • bedöma arbetsförhållandena som en helhet
  • få en grund för hanteringen av personalrisker.

Arbetshälsoenkäten gör personalens röst hörd. Den ger arbetstagaren tid att fundera på sin egen arbetshälsa. Samtidigt ramar enkäten in perspektiv på arbetshälsans olika delområden.

Med hjälp av Hur går det?-arbetshälsoenkäten kan du jämföra din organisation med andra organisationer eller era tidigare resultat. Hur går det? erbjuder ett omfattande jämförelsematerial från över 40 000 respondenter inom social- och hälsovårdsbranschen. När det gäller den egna organisationens eller en enskild arbetsgemenskaps resultat behöver man alltså inte fundera på om resultatet är bra eller genomsnittligt – jämförelsen anger resultatets nivå. Med hjälp av Hur går det?-enkäten är det möjligt att jämföra den egna organisationens resultat med situationen i samma organisation eller enhet tidigare eller andra motsvarande organisationer nationellt

Genomförandet av Hur går det?-enkäten

Det är enkelt för organisationen att genomföra Hur går det?-arbetshälsoenkäten. Arbetshälsoinstitutets experter deltar i alla skeden av processen för att stödja ett lyckat genomförande av enkäten och utnyttjandet av resultaten.

Blev du intresserad? Kontakta oss!

Jaana Laitinen

Jaana Laitinen

E-post
jaana.laitinen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 6006
henkilökuva

Mervi Halonen

E-post
mervi.halonen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 2483

Finansierare

Arbetshälsoinstitutet

Enkäten producerar forskningsmaterial för att utveckla arbetshälsan inom social- och hälsovården

Hur går det?-arbetshälsoenkäten producerar data som utnyttjas i Arbetshälsoinstitutets forsknings- och utvecklingsprojekt som utvecklar välbefinnandet hos personalen inom social- och hälsovårdsbranschen. Bekanta dig med dessa projekt.