Hanke

Hur går det med arbetshälsan inom räddningsbranschen

Som stöd för den strategiska ledningen av räddningsbranschen som överförts till välfärdsområdena behövs information om räddningsväsendets arbetshälsa och förändringar i den. Inom projektet produceras en riksomfattande lägesbild av arbetshälsan inom räddningsbranschen och lösningsförslag för att förbättra branschens dragnings- och hållkraft.
-

Tidtabell

4/2024–5/2025

Målsättningar

Målet med välfärdsområdesreformen var att

  • förbättra kvaliteten på räddningsväsendets tjänster och jämlikheten i hela landet
  • säkerställa räddningsväsendets nära kontakt med social- och hälsovården för att utnyttja den synergifördel som uppnås inom akutvården.

För att uppnå dessa mål krävs förutom organisationsreformen även välmående arbetstagare som orkar sköta sina grundläggande uppgifter och delta i förnyelsen av servicestrukturerna. Som stöd för den strategiska ledningen behövs information om räddningsväsendets arbetshälsa och förändringar i den.

Målet med projektet är att

  • producera en riksomfattande lägesbild av arbetshälsan inom räddningsbranschen och lösningsförslag för att förbättra branschens dragnings- och hållkraft.
  • främja arbetshälsan hos dem som arbetar inom räddningsbranschen och på så sätt förlänga arbetskarriärerna och öka branschens dragnings- och hållkraft.

Material och tekniker

En arbetshälsoenkät som skräddarsytts för räddningsbranschens behov och som genomförs i oktober 2024

Med hjälp av enkäten kan man kartlägga och utveckla personalens arbetshälsa. Deltagarna i pilotenkäten får information om den egna organisationens arbetshälsa i förhållande till andra räddningsverk. Informationen kan utnyttjas i organisationerna som stöd för den strategiska ledningen av arbetshälsan och arbetsförmågan. Enkäten fokuserar på arbetstagarnas psykosociala belastningsfaktorer, samarbetet inom arbetsgemenskapen, rättvist ledarskap samt arbetsförmågan och fortsatt arbete inom branschen. Det är viktigt att ingripa i dessa faktorer redan i ett tidigt skede så att de inte leder till problem med arbetsförmågan och förtida utträde ur branschen.

De deltagande organisationerna får tillgång till en resultatportal som stöder ledningen av arbetshälsan, där den egna organisationens resultat kan granskas inom den egna organisationen bland annat enligt åldersgrupp samt i förhållande till medeltalet för andra räddningsverk och välfärdsområden. 

Hur går det -forskningens dataskyddsinformation  (på finska)

Workshop 19.3.2025

Representanter för de organisationer som deltagit i enkäten bjuds in att diskutera resultaten och de faktorer som ligger bakom dem. Utifrån workshoppen sammanställs förbättringsförslag för att främja branschens drag- och hållkraft. 

Resultat och effektivitet

Undersökningen kompletterar den lägesbild som Hur går det?-undersökningen producerat om arbetshälsan hos personer som arbetar inom välfärdsområdet. Pilotenkäten genomförs i oktober 2024 samtidigt med Hur går det?-undersökningen. Resultaten från enkäten sammanställs i en forskningsrapport.

Utifrån resultaten ordnas en workshop dit representanter för de organisationer som deltagit i enkäten bjuds in för att diskutera resultaten och de faktorer som ligger bakom dem. Utifrån workshoppen sammanställs förbättringsförslag för att främja branschens drag- och hållkraft.

Forskningsrapporten och förbättringsförslagen för att främja räddningsbranschens drag- och hållkraft publiceras på ett webbinarium 7.5.2025.

Fråga om projektet

Jaana Laitinen

Jaana Laitinen

E-post
jaana.laitinen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 6006
Kirsikka Selander

Kirsikka Selander

E-post
kirsikka.selander [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 3065

Forskargrupp

Finansierare

Arbetshälsoinstitutet