Astma

Astma on keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus, joka voi johtua allergiasta erilaisia aineita kohtaan. Tällöin kyseessä on allerginen astma. Astma voi ilmetä kuitenkin myös ilman allergioita. Tällöin puhutaan ei-allergisesta astmasta.

Sana ”astma” tarkoittaa hengenahdistusta. 

Astmassa hengitystiet reagoivat allergiaa aiheuttaviin tekijöihin ja erilaisiin ärsykkeisiin tavallista herkemmin ja keuhkoputket ahtautuvat. Oireita ovat hengenahdistus, hengityksen vinkuminen ja yskä. Voi myös esiintyä lisääntynyttä limaneritystä.

Oireet eivät välttämättä ala heti ärsykkeelle altistumisen jälkeen. Yskä voi esimerkiksi alkaa vasta yöllä, jos päivällä on altistunut sellaiselle aineelle, jolle on allerginen.

Astmaoireita pahentavat tekijät

Astmaoireita voivat pahentaa altistuminen allergeeneille (esimerkiksi eläin- tai siitepölyille), tupakointi, runsas pöly, voimakkaat kemikaalit tai tuoksut, pakkanen ja fyysinen rasitus. Astmaoireet pahenevat usein myös hengitystietulehduksen yhteydessä.

Jos ihminen oleskelee usein ympäristössä, jossa hän altistuu allergeeneille tai suurelle määrälle kemikaaleja, hiukkasia tai muita ärsykkeitä, keuhkoputkien tulehdustila saattaa muuttua pysyväksi.

Vinkkejä

Jatkuva yskä ja hengenahdistus voivat heikentää keuhkojen toimintaa. Siksi usein toistuvia oireita kannattaa hoitaa ennalta ehkäisevästi käyttämällä säännöllistä, astmatulehdusta hoitavaa lääkitystä. Säännöllinen liikunta auttaa, kun taas esimerkiksi tupakointi tai tupakansavussa oleskelu ja ylipaino pahentavat astmaa.

Jos sinulla on astman lisäksi oireileva siitepöly- tai eläinallergia, saatat hyötyä siedätyshoidosta. Aiheesta kannattaa keskustella hoitavan lääkärisi kanssa.

Lievä astma

Lievä astma pysyy hallinnassa siten, että käytät sinulle määrättyjä astmalääkkeitä ohjeiden mukaisesti joko säännöllisesti päivittäin tai jaksoittain esimerkiksi siitepölykaudella tai hengitystietulehdusten aikana (katso myös HUS: Nuorten astma, lääkehoito).

Astma on hallinnassa, kun

  1. astmaoireita ja ylimääräisen avaavan lääkkeen tarvetta esiintyy korkeintaan 1–2 kertaa viikossa
  2. pystyt harrastamaan liikuntaa normaalisti
  3. et joudu rajoittamaan muitakaan harrastuksia tai tekemisiä astman vuoksi
  4. et joudu käymään päivystyksessä pahentuneiden astmaoireiden vuoksi.

Vaikeampi astma

Vaikeammassa astmassa astmaoireita esiintyy toistuvasti siitä huolimatta, että käytät päivittäin ohjeiden mukaisesti sinulle määrättyjä astmalääkkeitä (katso myös HUS: Nuorten astma, lääkehoito).

Vaikeammalle astmalle on tyypillistä se, että tarvitset päivittäin tai lähes päivittäin avaavaa lääkettä, ja astmaoireita ilmenee esimerkiksi fyysisessä rasituksessa, pakkasessa tai pölyjen tai käryjen aiheuttamina.

Vaikeampaa astmaa sairastava voi joutua myös käymään päivystyksessä hengitysvaikeuksien vuoksi ja käyttämään kortisonitabletteja kuureina. Jos sinulla esiintyy tällaisia astmaoireita, on tärkeää keskustella lääkärisi kanssa siitä, onko astmalääkityksesi riittävä.