Altistuminen ja terveysvaikutukset metallien 3D-tulostustöissä – META3D
Tavoitteet
- Tutkia metallien 3D-tulostuksen aikaista hiukkasaltistumista eri työvaiheissa ja selvittää altistumisen kannalta merkittävimmät työvaiheet.
- Kartoittaa metallihiukkasten ja lähtömateriaalien ominaisuuksia ja määrittää haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuuksia vähemmän käytetyissä metallien 3D-tulostusmenetelmissä.
- Selvittää kokonaismetallialtistumista ja 3D-tulostuksen aiheuttamia varhaisia tulehdusvaikutuksia.
- Kartoittaa työntekijöiden kokemia oireita ja selvittää niiden liittymistä 3D-tulostukseen.
- Arvioida metallien 3D-tulostuksen aiheuttamaa terveysriskiä ja laatia ohjeistus turvalliseen työskentelyyn.
Aineistot ja menetelmät
Teemme työhygieenisiä mittauksia metallien 3D-tulostuksen aikana ja selvitämme hiukkasten ja metallien ilmapitoisuuksia sekä ihon kautta tapahtuvaa altistumista.
Tutkimme kokonaismetallialtistumista ja 3D-tulostuksen aiheuttamia varhaisia tulehdusvaikutuksia biomonitorointinäytteiden avulla. Lisäksi kartoitamme työntekijöiden kokemia oireita kyselytutkimuksella.
Tulokset ja vaikuttavuus
Metallien 3D-tulostus on suhteellisen uusi toimiala, joka kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Keräämme hankkeessa tietoa 3D-tulostamiseen liittyvistä altistumisreiteistä, altistumiseen vaikuttavista tekijöistä ja mahdollisista terveysriskeistä. Saamme tutkimuksessa myös hyödyllistä tietoa altisteiden ominaisuuksista ja pitoisuuksista työpaikoilla.
Tieto hyödyttää erityisesti metallien 3D-tulostusta tekeviä yrityksiä sekä tulostusta tutkivia ja soveltavia korkeakouluja. Ne voivat hyödyntää tutkimuksesta saatavaa tietoa mm.
- työturvallisuuden ja riskienhallinnan kehittämisessä
- torjuntateknisten ratkaisujen riittävyyden arvioinnissa ja
- turvallisten työtapojen suunnittelussa
Kysy hankkeesta
Maija Leppänen
Tutkimusryhmä
Tiina Santonen, tutkimusprofessori
Kukka Aimonen, tutkija
Hanke toteutetaan yhdessä Itä-Suomen yliopiston Sisäympäristön ja työhygienian tutkimusryhmän kanssa. Heiltä hankkeeseen osallistuvat asiantuntijat Marko Hyttinen, Antti Väisänen ja Antti Karjalainen.
Yhteistyötahot
Hanke toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Sisäympäristön ja työhygienian tutkimusryhmän kanssa.
Rahoittajat
Hanketta rahoittaa Työsuojelurahasto.