Hanke

Ammatillinen monilukutaito rakennusalan työturvallisuuden edistäjänä – MonTTu

Rakennusala on hyvästä turvallisuuskehityksestä huolimatta edelleen riskialtis toimiala, ja viestinnällä on todettu olevan keskeinen rooli sen työturvallisuuden edistämisessä. Tässä hankkeessa tutkimme, miten eri toimijoiden väliset turvallisuusviestinnän keinot tukevat työturvallisuutta rakennusalan muuttuvassa toimintaympäristössä. Tavoitteenamme on tuottaa tietoa ja suosituksia työturvallisuutta edistävien viestintäkäytänteiden kehittämiseksi.
Kaksi naista rakennustyömaalla katsoo papereita

Aikataulu

9/2024–3/2027

Tavoitteet

Rakennusalan ammattilaisten päivittäisiin tehtäviin sisältyy monenlaista viestintää, jossa käytetään tekstin lisäksi esimerkiksi kuvaa, ääntä, videota ja eleitä. Tällainen monimuotoinen viestintä edellyttää ammatillista monilukutaitoa. Hankkeessa tarkastelemme työturvallisuusviestintää ammatillisen monilukutaidon näkökulmasta.

Tavoitteenamme on

  1. selvittää, mitä ammatillinen monilukutaito tarkoittaa rakennusalan työssä ja millainen sen merkitys on työturvallisuuden kannalta
  2. selvittää, millaiset seikat estävät tai tukevat ammatillisen monilukutaidon kehittymistä työssä
  3. kehittää viestinnän käytänteitä työturvallisuuden edistämiseksi.

Aineistot ja menetelmät

Keräämme hankkeessa laadullista aineistoa haastatteluilla, kyselyillä ja havainnoimalla viestintätilanteita talonrakennustyömailla. Yhdistämme tutkimuksessa tekstikäytänteiden analyysia ja perustehtäväanalyysia. Viestintätilanteita tulkitsevissa työpajoissa sovellamme kehittävän työntutkimuksen metodologiaa ja kehitämme yhdessä toimivia viestintäkäytäntöjä.

Tulokset ja vaikuttavuus

Tutkimus syventää ymmärrystä työturvallisuusviestinnästä ja tekee näkyväksi etenkin muun kuin tekstimuotoisen viestinnän merkitystä työturvallisuudelle. Se laajentaa käsitystä rakennusalalla tarvittavasta ammatillisesta monilukutaidosta ja sen roolista työturvallisuuden edistäjänä. Lisäksi hanke nostaa esiin viestintään liittyviä työturvallisuusriskejä ja hyviä käytänteitä. 

Tutkimuksen pohjalta tuotamme rakennusalalle suositukset työturvallisuuden ja työn sujuvuuden kannalta tehokkaimmista viestintäkäytänteistä. Lisäksi laadimme työpaikoille käytännönläheisen materiaalin, joka auttaa tunnistamaan työturvallisuuteen liittyviä monimodaalisen, eli useampaa aistikanavaa yhdistävän, viestinnän käytäntöjä ja erityisesti informaalia viestintää sekä tukee niiden kehittämistä omalla työpaikalla.

Kysy hankkeesta

Tarja Heikkilä

Tarja Heikkilä

Projektipäällikkö, erityisasiantuntija

Sähköpostiosoite
tarja.heikkila [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 8636

Yhteistyötahot

Tutkimus tehdään yhdessä Jyväskylä yliopiston kanssa. Vastuututkija on Sari Sulkunen, sari.sulkunen [at] jyu.fi (sari[dot]sulkunen[at]jyu[dot]fi) 

Rahoittajat

Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos, Jyväskylän Yliopisto