Hanke

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan vuorotyöntekijöiden unettomuuden räätälöity hoito työterveyshuollossa

Unen häiriintyminen ja unettomuus on vuorotyötä tekevillä yleistä ja unen häiriintymistä pidetään keskeisenä välittävänä tekijänä myös muille vuorotyöhön liitetyille terveyshaitoille. Vuorotyöntekijöiden unettomuuden hoitoon ei ole kuitenkaan vakiintuneita hoitokäytäntöjä. Tutkimuksen tavoitteena on saada lisätietoa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoalan vuorotyöntekijöiden hyvän unen edistämisen keinoista ja unettomuuden hoidosta työterveyshuollossa.
-

Aikataulu

8/2024–1/2027

Tavoitteet

Tavoitteena on tutkia sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla yötyötä sisältävää vuorotyötä tekeville työntekijöille räätälöidyn unettomuuden kognitiivisen käyttäytymisterapian (Cognitive-Behavioral Therapy for Insomnia; CBT-I) vaikuttavuutta työterveyshuollossa. 

Lisäksi arvioimme vuorotyöntekijöiden kokemusta hoidosta eli sen hyväksyttävyyttä ja toteutettavuutta työntekijöiden näkökulmasta. Arvioimme myös sitä, mitkä vuorotyössä ja työntekijöiden yksilöllisissä piirteissä edistävät tai heikentävät unettomuuden räätälöidyn hoidon vaikuttavuutta. 

Aineistot ja menetelmät

Tutkimuksessa käytetään satunnaistettua ja kontrolloitua interventiotutkimuksen asetelmaa. 

Osallistujat ovat yötyötä sisältävää vuorotyötä tekeviä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöitä, joilla on merkittäviä unettomuusoireita. 

Tutkittavat rekrytoidaan työterveyshuoltojen vuorotyöntekijöille tehtävien terveystarkastusten ja muiden vastaanottokäyntien kautta. Lisäksi vuorotyöntekijöitä haetaan some-ilmoituksilla. Työterveyslaitos tekee osallistujien valinnat ja mittaukset. 

Soveltuvat tutkittavat tekevät alkumittaukset (unipäiväkirja, aktigrafia ja kyselyt). Tämän jälkeen heidät jaetaan satunnaisesti tutkimusinterventioon ja kontrolli-interventioon. Interventiot toteutetaan yhteistyötahojen työterveyshuollossa ja Työterveyslaitoksella. Tutkittavat tekevät seurantamittaukset kolmen ja yhdeksän kuukauden kuluttua. 

Tulokset ja vaikuttavuus

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää unettomuudesta kärsivien vuorotyöntekijöiden ohjauksessa ja hoidossa työterveyshuollossa osana työkyvyn tukea. 

Tutkimuksen tuloksista ja käytännön suosituksista tiedotetaan artikkeleiden lisäksi mm. webinaarissa ja koulutustilaisuuksissa hankkeen loppuvaiheessa. 

Kysy tutkimuksesta

Heli Järnefelt

Heli Järnefelt

projektipäällikkö, erikoistutkija

Sähköpostiosoite
heli.jarnefelt [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2122

Yhteistyötahot

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä HUS Työterveyden ja Terveystalo Oyj:n kanssa.

Rahoittajat

Työsuojelurahasto ja Työterveyslaitos