Hanke

Tekoäly asiantuntijatyöpaikoilla – tietoa, ratkaisuja ja visioita

Tekoälyn, erityisesti generatiivisen tekoälyn, uskotaan muuttavan asiantuntijatyötä merkittävästi. Tekoäly voi automatisoida ja tehostaa työtä, mutta sen työelämävaikutuksiin liittyy monia avoimia kysymyksiä. Tekoäly asiantuntijatyöpaikoilla -tutkimuksessa selvitämme, miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työpaikkojen käytäntöihin ja asiantuntijoiden työhön. Kartoitamme tekoälyn käyttöön liittyviä visioita sekä etsimme ratkaisuja, jotka tukevat tekoälyn kestävää käyttöönottoa työelämässä.
Nainen istuu tietokoneen ääressä sinisävyisessä toimistossa.

Tekoäly nyt! -uutiset

Tekoäly nyt! -uutisissa tartumme tekoälyn kehitykseen liittyviin ajankohtaisiin ilmiöihin, tutkimustuloksiin ja tapahtumiin työelämän näkökulmasta.

30.10.2024: Tekoäly nyt! Millaisia mahdollisuuksia generatiivinen tekoäly tarjoaa finanssialalle?

Aikataulu

9/2024–2/2027

Tavoitteet

Generatiivista tekoälyä voi pitää merkittävänä työelämän ja asiantuntijatyön muutostekijänä. Tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin syvällistä ymmärrystä siihen sisältyvistä mahdollisuuksista ja riskeistä. Ratkaisevaa on, millaisten visioiden varassa ja mihin tarkoituksiin tekoälyä kehitetään, käytetään ja käyttöä säännellään. 

Tekoälyn hyödyntäminen tuottavuutta sekä työn laadullista ja työolojen kehittymistä tukevalla tavalla edellyttää asiantuntijatyöpaikoilta uudenlaista osaamista ja ymmärrystä.

Hankkeessa kerätään aineistoa viidessä eri aloja edustavassa asiantuntijaorganisaatiossa. Tavoitteena on tuottaa ajantasaista tietoa laajasti hyödynnettäväksi siitä, miten tekoäly muuttaa ja voi muuttaa asiantuntijatyöpaikkojen toimintaa ja asiantuntijuutta eri aloilla.  

Hankkeen tavoitteena on:  

  1. ymmärtää generatiivisen tekoälyn käytön nykyisiä ja tulevia vaikutuksia asiantuntijatyöpaikoilla ja -työssä (haastattelut ja kyselyt kohdetyöpaikoilla)
  2. selvittää generatiivisen tekoälyn käytön yhteyksiä työn hallintaan, merkityksellisyyteen ja hyvinvointiin eri aloilla ja eri uravaiheessa (Työolotutkimus 2023)
  3. kartoittaa generatiivista tekoälyä hyödyntävän asiantuntijatyön vaihtoehtoisia pidemmän aikavälin kehitysmahdollisuuksia ja -kulkuja, niiden työpaikka- ja työelämätasoisia vaikutuksia sekä toteutumisen edellytyksiä (Skenarointityöskentely).

Lisäksi hankkeessa tuotetaan siinä tehtyyn ja aiempaan tutkimukseen perustuva käytännön työkalu, tiekartta, joka tukee organisaatioita tekoälyn käyttöönotossa ja käytön visioinnissa. 

Aineistot ja menetelmät

Hankkeessa hyödynnetään kohdetyöpaikoilla kerättävää haastattelu- ja e-lomakeaineistoa sekä avainhenkilöiltä kerättävää visiokyselyä, joka kartoittaa näkemyksiä tekoälyä hyödyntävän asiantuntijatyön pidemmän aikavälin kehitysmahdollisuuksista. 

Lisäksi hyödynnetään Työolotutkimus 2023 -aineistoa, jonka pohjalta luodaan kokonaiskuva suomalaisten asiantuntijoiden tekoälyn käytöstä ja siihen liittyvästä psykososiaalisesta kuormituksesta. 

Hankkeessa hyödynnetään myös skenaariotyöpaja-aineistoa. Hankkeen kolmessa skenaariotyöpajassa tekoälyä hyödyntävien organisaatioiden edustajia ja muita keskeisiä vaikuttajia kokoontuu pohtimaan tekoälyn roolia ja mahdollisuuksia tulevaisuuden asiantuntijatyössä.   

Tulokset ja vaikuttavuus

Tutkimus tuottaa uutta tietoa pitkän aikavälin työelämävaikutuksiltaan hyvin merkittävästä ilmiöstä. Tulokset ovat innovatiivisia kolmella tavalla: 

  1. Tutkimus tuottaa tilastollisesti yleistettävän tilannekuvan työntekijöiden tekoälyn käytöstä ja siihen yhteydessä olevista tekijöistä Suomessa vuoden 2023 Työolotutkimuksen pohjalta. 
  2. Tutkimus seuraa generatiivisen tekoälyn käytön kehittymistä prosessina viidessä kohdeorganisaatiossa. 
  3. Tutkimus tuottaa laajan asiantuntijayhteistyön pohjalta keskipitkän aikavälin (noin 5 vuotta) skenaarion erilaisina vaihtoehtoisine kehityskulkuineen generatiivisesta tekoälystä asiantuntijatyössä.

 

Kysy hankkeesta

Henkilökuva Kirsi Yli-Kaitala.

Kirsi Yli-Kaitala

erityisasiantuntija
Sähköpostiosoite
Kirsi.Yli-Kaitala [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2026

Tietoa kuvituksesta

Tämän sivun kuvitus on luotu tekoälypohjaisella kielimallilla Ideogram Upscale 1.0. Käytetty kehote: "A photo of a middle-aged female expert working on computer engineering in an office filled with warm and natural light during daytime. She is wearing a linen shirt and glasses. Her computer screens are visible, showing code and various software applications including a small chat bot messenger window. The office has a modern Scandinavian look with wooden elements and green plants."

Yhteistyötahot

Nitor Group Oy
Fondia Oyj
Henry ry
Psycon Oy
Finanssiala ry

Rahoittaja

Työsuojelurahasto