Tekoäly ja algoritmit johtajuuden tukena – TEIJO
Tavoitteet
Tekoälyn käyttö organisaatiossa on lisääntynyt selvästi. Tällä hetkellä ei ole riittävästi tietoa siitä, millä keinoin esihenkilöt voivat tehokkaasti hyödyntää tekoälyä arjen johtamistyössä, esimerkiksi tukemaan vuorovaikutusta tai henkilöstön motivointia. Lisätietoa tarvitaan myös siitä, voiko tekoälyllä johtaminen parantaa työn sujuvuutta ja hillitä kuormaa esihenkilöiden ja työntekijöiden työssä sekä millaisia uusia taitoja tekoäly vaatii esihenkilöiltä.
Tutkimme ja tunnistamme
- tekoälyn roolia inhimillisen johtajuuden tukena ja kumppanina. Se ei tarkoita esihenkilötyön tehtävien korvaamista tekoälyllä.
- konkreettisia esimerkkejä siitä, miten esihenkilöt käyttävät tekoälyä siten, että se edistää työntekijöiden työskentelyä, motivaatiota ja hyvinvointia.
- matalan kynnyksen ratkaisuja, jotka ovat heti sovellettavissa työpaikoilla ja myöhemmin laajennettavissa muihin työympäristöihin.
Tavoitteemme on
- tarjota tietoa mm. teknologia-avusteisen johtamisen eettisistä riskeistä ja haasteista.
- helpottaa hyvien tekoälyavusteisten johtamiskäytäntöjen kehittämistä.
- hälventää ennakkoluuloja ja helpottaa teknologian käyttöönottoa.
Aineistot ja menetelmät
Hankkeeseen osallistuu organisaatioita, joissa kerätään aineistoa tekoälyn hyödyntämisestä arjen esihenkilötyössä. Organisaatiot ovat keskenään erilaisia ja eri kokoisia, niiden teknologinen orientaatio ja tekoälyn käyttö vaihtelevat. Organisaatiot toimivat eri aloilla ja erilaisissa liiketoimintaympäristöissä.
Hankkeen aineistonkeruu toteutetaan laadullisesti, esihenkilöiden ja tiiminjäsenten haastatteluilla, esihenkilöiden havainnoinneilla sekä kehittämistyöpajoilla.
Tulokset ja vaikuttavuus
Tuotamme uutta tietoa siitä, miten tekoälyä voi hyödyntää esihenkilötyössä ja miten se muuttaa toimintaa käytännössä. Etsimme uusia mahdollisuuksia, jotka edistävät tekoälyn käyttöä ja tukevat digitalisaatiota Suomessa.
Tulosten pohjalta voimme arvioida, miten tekoälyratkaisut vaikuttavat töiden sujuvuuteen sekä esihenkilön ja työntekijöiden kuormittumiseen. Huomioimme myös työsuojelun ja -terveyden näkökulman. Kysymme keventääkö tekoäly työkuormaa vai lisääkö se kuormitusta.
Tuotamme myös maksuttomia ja avoimia materiaaleja:
- Tekoäly esihenkilötyössä -mallin, jossa kuvataan sitouttavan johtajuuden prosessi ja tunnistetaan ne esihenkilötyön tehtävät, joissa on mahdollista hyödyntää tekoälyä.
- Tekoäly esihenkilötyössä -oppaassa kuvataan käytänteitä, joiden kautta esihenkilö tai tiiminvetäjä voi ennakoida ryhmänsä hyvinvointia ja edesauttaa yksilön osallisuuden, pystyvyyden ja autonomian kokemusten syntymistä omassa työssään.
- Kognitiivinen ergonomia ja tekoälyllä johtaminen -tarkistuslistan, jonka avulla esihenkilö ja organisaatio voivat tunnistaa tekoälyllä johtamiseen liittyviä kuormitus- ja voimavaratekijöitä esihenkilön ja työntekijän näkökulmista.
Hankkeen kirjoituksia
Kysy hankkeesta
Marja Känsälä
Tutkimusryhmä
Tiina Heusala
Virpi Kalakoski
Heidi Lahti
Yhteistyössä
Turun yliopiston kauppakorkeakoulu ja Vaasan yliopisto
Rahoittajat
Työsuojelurahasto