Terveydenhuollon työolokuormituksen mittaaminen digitaalisten datalähteiden avulla
Tavoitteet
Työkuormitus on tärkeä tekijä organisaation toiminnan ja työntekijöiden terveyden kannalta. Työpaikoilla työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä tutkitaan yleensä henkilöstökyselyillä.
Hankkeen tavoitteena on selvittää, voidaanko terveydenhuollon työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä tutkia tiedoilla, jotka kertyvät päivittäisessä toiminnassa työntekijöistä ja organisaatiosta sairaaloiden eri järjestelmiin.
Aineistot ja menetelmät
Tutkimusaineisto perustuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin ja sen noin 8 000 työntekijään, jotka tarjoavat erikoissairaanhoitoa noin 500 000 asukkaan alueelle. Hyödynnämme kahta isoa, olemassa olevaa digitaalista aineistoa:
- Titania®-vuorosuunnitteluohjelmistosta poimittuja työaikatietoja vuodesta 2008 tähän päivään
- Auria tietoaltaan potilastietoja.
Vertailutietona on vuodesta 1998 alkaen koottuja kyselytietoja henkilöstöstä. Kyselyt on toteutettu joka toinen vuosi.
Yhdistämme aineistot ja käytämme tilastollista mallinnusta ja koneoppimisen menetelmiä ennustemallien luomiseen. Arvioimme, miten digitaalisesta tiedosta saadut työkuormituksen mittarit ovat yhteydessä sairauspoissaoloihin, työtapaturmiin ja hoidon laatuun.
Tulokset ja vaikuttavuus
Hanke tuottaa tietoa terveydenhuollon työkuormituksen arvioimiseksi hyödyntämällä sairaanhoitopiirin järjestelmiin automaattisesti kertyviä tietoja työntekijöistä ja potilaista. Työkuormituksen hallinta hoitotyössä on erityisen tärkeää työntekijöiden ikääntymisen, vaihtuvuuden ja turvallisuuden vuoksi.
Kysy hankkeesta
Annina Ropponen
hankkeen projektipäällikkö, tutkimusprofessori
Tutkimusryhmä
Jenni Ervasti
Kia Gluschkoff
Mikko Härmä
Aki Koskinen
Oxana Krutova