Hanke

Työurien kestävyys Melan vakuuttamilla fyysisesti kuormittavilla aloilla

Tutkimuksessa selvitetään kalastajien, maatalousyrittäjien, metsänomistajien ja poronhoitajien työurien kestävyyttä kansallisesti kattavalla pitkittäisellä rekisteriaineistolla. Hanke tuottaa tietoa sairauspoissaolojen, hoitokäyntien (sairaalahoitojaksojen) ja työkyvyttömyyseläkkeiden esiintyvyydestä ja ilmaantuvuudesta, niihin yhteydessä olevista sosiodemografisista tekijöistä ja diagnooseista suhteessa työuriin pitkän seurannan aikana. Tietoa voidaan käyttää näiden alojen työhyvinvoinnin, työturvallisuuden ja työurien tukemisessa ja kehittämisessä työpaikoilla ja työterveyshuollossa.
-

Aikataulu

5/2024–6/2025

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on selvittää lyhyt- ja pitkäaikaiseen työkyvyttömyyden esiintyvyyttä ja ilmaantuvuutta ja diagnooseja Melan vakuuttamilla fyysisesti kuormittavilla aloilla (kalastajat, maatalousyrittäjät, metsänomistajat ja poronhoitajat) mitattuna sairauspoissaoloina, hoitokäynteinä ja työkyvyttömyyseläkkeinä. Erityisesti tavoitteena on:

  1. Selvittää sosiodemografisten tekijöiden (ikä, sukupuoli, perhetilanne, koulutus, asuinalue) ja terveyden (diagnoosi) yhteyttä lyhyt- ja pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen (sairauspoissaolot, hoitokäynnit ja työkyvyttömyyseläkkeet) ja työurien kulkuun. 
  2. Tutkia alan vaihtamisen tai kahden alan yhdistämisen yhteyttä lyhyt- ja pitkäaikaiseen työkyvyttömyyteen ja työurien kulkuun.
  3. Arvioida alueellisia eroja näillä aloilla sairauspoissaoloissa, hoitokäynneissä ja työkyvyttömyyseläkkeissä sekä työurissa.

Aineistot ja menetelmät

Hankkeessa käytetään pitkittäisasetelmaa ja Työkyvyn tila Suomessa (TTS) -aineistoa, joka on olemassa oleva, kansallisesti edustava rekisteriaineisto (tutkittavia noin 3,9 miljoonaa). TTS-aineistosta poimitaan Melan vakuuttamilla, fyysisesti kuormittavilla aloilla (kalastajat, maatalousyrittäjät, metsänomistajat ja poronhoitajat) työskentelevät henkilöt ja seurataan heitä aineiston mahdollistaman ajan.

TTS-aineistossa työkykyä ja terveyttä ja niihin liittyviä tekijöitä seurataan rekistereistä taannehtivasti niin pitkälle kuin luotettavaa ja kattavaa rekisteritietoa on saatavissa ja ainakin ammattitiedon osalta vuosilta 2010–2021. TTS-aineistolla pystymme selvittämään eri diagnoosien perusteella myönnettyjen lyhyt- ja pitkäaikaisten työkyvyttömyysetuuksien esiintyvyyttä ja ilmaantuvuutta tutkittavilla toimialoilla. Pystymme arvioimaan myös sosiodemografisten tietojen (etenkin asuinalue) ja terveyden yhteyttä työuraan pitkällä aikavälillä.

Tulokset ja vaikuttavuus

Tulokset ovat suoraan hyödynnettävissä

  • osana tutkittavien toimialojen ammattikoulutusta 
  • osana työhyvinvointi- tai työturvallisuustoimintaa työpaikoilla ja työterveyshuollossa 
  • Melan koulutuksissa ja neuvonnassa.

Kysy hankkeesta

Annina Ropponen

Annina Ropponen

Projektipäällikkö, tutkimusprofessori

Sähköpostiosoite
Annina.Ropponen [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 2012

Tutkimusryhmä