Työpaikkojen, joissa on työn ja muun elämän yhteensovittamista tukeva kulttuuri ja perheystävällisiä käytäntöjä, on havaittu olevan vetovoimaisia.
Näissä työpaikoissa työntekijät ovat motivoituneita, työhönsä tyytyväisiä ja organisaatioon sitoutuneita. Hyvinvoivat työntekijät lisäävät osaltaan organisaation tuloksellisuutta.
Ota alta vinkit käyttöön perheystävällisyyden rakentamiseksi työpaikallasi.
Pura sukupuolistereotypioita ja -rooleja
Perhevapaat ja hoivavastuut ovat yhä edelleen kasautuneet suurelta osin naisille. Tämän seurauksena poissaolot työelämästä aiheuttavat katkoja naisten työuriin ja vaikuttavat kielteisesti heidän työmarkkina-asemaansa, palkka- ja urakehitykseen sekä eläkekertymään.
Kelan tilastoista selviää, että vuoden 2022 perhevapaauudistuksen jälkeen isät ovat ilahduttavasti pitäneet enemmän vanhempainrahapäiviä.
Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että isät jäävät pidemmille perhevapaille tai että isien ja muiden ei-synnyttävien vanhempien hoivavastuuta tuetaan työpaikalla.
Luo perhemyönteistä asennetta
Perheystävällisessä työpaikassa työnantaja suhtautuu myönteisesti perhevapaisiin ja tarjoaa niihin liittyvää tietoa. Työntekijälle kerrotaan, miten häntä ja hänen työuraansa tuetaan perhevapaan jälkeen.
Perhevapaalta palaavalle työntekijälle voidaan esimerkiksi nimetä mentori, joka perehdyttää ja tukee työhön paluussa. Perhetilanteen huomioon ottaminen kannattaa sisällyttää myös osaksi kehityskeskustelua.
Tutkimusten mukaan isät pitävät harvemmin ja lyhyempiä perhevapaita osassa miesenemmistöisten alojen työpaikkoja, esimerkiksi rakennus- ja kiinteistöalalla sekä liikenteen, kuljetuksen ja varastoinnin alalla.
Johdon ja työtovereiden kannustus ja esimerkit saattavat puuttua, asenne perhevapaalle jäävää kohtaan voi olla vähättelevä tai perhevapaalla olevan töitä hoitamaan ei palkata sijaista. Kouluttamalla esihenkilöitä varmistetaan osaaminen.
Älä unohda perheiden monimuotoisuutta
Aidosti perheystävällinen työpaikka huomioi erilaiset perhemuodot ja -tilanteet, kuten uusperheet, yhden vanhemman perheet, adoptioperheet, sateenkaariperheet, kahden kulttuurin perheet ja lapsettomat perheet.
Ennaltaehkäise raskaus- ja perhevapaasyrjintää
Osa raskaana ja perhevapaalla olevista kohtaa työpaikalla tasa-arvolain kieltämää raskaus- tai perhevapaasyrjintää. Perheystävällisellä työpaikalla on näkyvillä toimintaohjeet syrjintätilanteisiin puuttumiseksi sekä raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ennaltaehkäisemiseksi.
Laadi perheystävälliset käytännöt ajoissa
Osassa työpaikkoja perheystävällisiä käytäntöjä ei välttämättä ole mietitty. Saatetaan esimerkiksi ajatella, että toimitaan vasta sitten, jos asia tulee työpaikalla ajankohtaiseksi.
Työajan joustot ja lyhennykset, joustavuus työvuoroissa sekä työn salliessa mahdollisuus etätyöhön ovat esimerkkejä käytännöistä.
Kysely henkilöstölle on yksi tapa selvittää, mitkä käytännöt lisäisivät työn ja perheen yhteensovittamista sekä perheystävällisyyttä työpaikalla.
Tee perheystävällisyys työpaikalla näkyväksi
Myönteistä työnantajamielikuvaa sekä työntekijöiden sitoutumista ja hyvinvointia edistävät näkyvästi esiin tuotu perhemyönteisyys sekä sitä tukevat arvot ja käytännöt työpaikalla.
Työn ja perheen yhteensovittamisen sekä perheystävällisten käytäntöjen toteutumista kannattaa seurata. Seurantaa tukee työpaikan tasa-arvosuunnitelma, johon on kirjattuna tavoitteet, toimenpiteet, aikataulu ja vastuuhenkilöt.
Työn ja perheen yhteensovittaminen on myös osa työpaikkojen vastuullisuustyötä.
Lisätietoja:
Työterveyslaitoksen koordinoima Kohti tasa-arvoista vanhemmuutta ja perheystävällistä työelämää (CARE4CAREER) -hanke tarjoaa tietoa kolmessa webinaarissa syksyllä 2025, työkalun työpaikoille kehittämistyön tueksi, tukea ja vertaisoppimista työpajoissa, työpaikkojen hyviä käytäntöjä sekä tutkittua tietoa perhevapaauudistuksesta työpaikkojen näkökulmasta.
Hanke toteutetaan Työterveyslaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Mothers in Business (MiB) ry:n yhteistyönä. Hanke saa rahoituksen EU:n Kansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot -rahoitusohjelmasta (CERV).
Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Työterveyslaitos on jo vuodesta 1945 rakentanut terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä. Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään.
Kommentointi