2020-luvulla lähes kaikkien työntekijöiden työssä on digitaalisia työvälineitä. Digitaaliset työviestimet mahdollistavat myös paikasta riippumattoman yhteistyön. Monen työ on myös ensisijaisesti järjestelmien välittämää yhteistyötä.
Voidaankin ajatella, että ryhmäviestien, pilvidokumenttien ja työjärjestelmien kokonaisuus on digitaalinen työympäristö, jota tulisi tarkastella työsuojelunäkökulmista siinä missä valimohalliakin.
Digityöympäristö voi koostua useista kymmenistä eri sovelluksista, joita harvoin kuitenkaan tarkastellaan yhtenä kokonaisuutena.
Kun teknologia mullistaa ja uudistaa työn tekemisen tapoja, myös työsuojelun näkökulmien on pysyttävä kehityksessä mukana. Viisas työpaikka pyrkii tunnistamaan etukäteen myös digitaalisen työympäristön riskejä, enkä tarkoita tällä vain tietoturvariskejä.
Ennakointi vaatii jatkuvaa digikehityksen ja toimintaympäristön ymmärryksen ylläpitämistä, toimijoiden välistä vuoropuhelua ja erityisesti digitaaliseen ympäristöön sovellettujen turvallisuusperiaatteiden luomista. Joko teillä on digiteemat osana riskinarviointia?
Fyysisen ergonomian lisäksi yhä oleellisempaan rooliin nousevat kognitiivinen eli inhimillisen tiedonkäsittelyn rajat huomioiva ergonomia ja sujuvan organisoitumisen ergonomia. Näin työsuojelun agendalle tulee uudenlaisia vaatimuksia psykososiaalisen kuormituksen hallintaan.
Työsuojelutoimijoiden on otettava kantaa niin järjestelmien käyttöliittymien epäloogisuuteen ja vaikeaselkoisuuteen kuin siihen, millaisilla pelisäännöillä vähennetään viestivälineiden aiheuttamia keskeytyksiä.
Miten työpaikka edistää sujuvaa digikokemusta? Ketkä siitä vastaavat ja mitä osaamista heillä täytyy olla?
Myös digityötä tekee ihmisten yhteisö, eikä digityössä sovi unohtaa työn sosiaalista ulottuvuutta. Työpaikkakonfliktit ja yksinäisyys ovat mahdollisia myös tietoverkoissa. Kun asiakkaat tavoitetaan mutkattomasti lankoja pitkin, yhteys on kahdensuuntainen.
Työssään viestivä voi kuormittua viestitulvasta ja joutua epätoivotun huomion kohteeksi työroolinsa vuoksi. Työsuojelun on venyttävä myös tähän. Onko teillä siihen osaamista tai käytäntöjä?
Työsuojelun kehitys on usein ollut reaktiivista, isojen pamausten jälkitöistä oppimista. 2020-luvun riskit ovat luonteeltaan hissukseen hiipiviä, mutta silti joka päivä kasautuvia, ellemme osaa reagoida niihin ajoissa. Kannustan siis ryhtymään toimeen jo nyt!
Lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön otetaan vuoden 2025 Työsuojelupäivillä. Siellä pääset kuulemaan tuttuun tapaan työpaikkaesimerkkejä ja asiantuntijoiden tutkimaa tietoa. Tällä kertaa esimerkit löytyvät digitaalisesta työympäristöstä. Tervetuloa kuulolle!
Lisätietoja:
Työsuojelupäivät järjestetään Tampere-talossa ja verkossa 14.–15.1.2025. Teemana on "Digitalisaatio ja työsuojelu – voimavaroja vai kuormitustekijöitä?". Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Kommentointi