Minkä verran yöllä voi työskennellä ilman lisääntynyttä rintasyöpäriskiä?

Yötyö voi lisätä rintasyöpään sairastumisen riskiä. Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan kuitenkin henkilökuntaa öisin myös jatkossa. Selvitämme, minkälaisella vuorosuunnittelulla rintasyöpään sairastumisen riski pysyy pienenä myös yötyötä tekevillä.
-
Päivi Vanttola
Päivi Vanttola
erikoistutkija

Hoitoalalla on työvoimapulaa, ja väestön ikääntyessä henkilöstön tarve kasvaa entisestään. Huoli omasta terveydestä voi saada työntekijät kuitenkin miettimään alan vaihtoa tai nuoret harkitsemaan muille aloille hakeutumista.

Onkin tärkeää kehittää työvuorojärjestelyitä tutkittuun tietoon perustuen niin, että ne tukevat terveyttä mahdollisimman hyvin. Tällä voidaan lisätä myös alan veto- ja pitovoimaa ja vähentää työvoimapulaa.

Yötyö on todennäköinen karsinogeeni

Neljä vuotta sitten Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, WHO) määritteli yötyön todennäköiseksi karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi tekijäksi. Todennäköiseksi siksi, että riittävää näyttöä on saatu vain eläinkokeista.

Ihmisten osalta puuttuu tarpeeksi tarkat väestötason tutkimukset. Aiemmissa ihmisiin kohdistuvissa tutkimuksissa tulokset ovat olleet osin ristiriitaisia. Työntekijöitä ei tyypillisesti ole seurattu riittävän montaa vuotta, jotta syöpä olisi ehtinyt kehittyä.

Tarvitsemme lisää tietoa yöllä työskentelyn ja naisten rintasyövän välisistä yhteyksistä. Myös lainsäädäntö ohjaa työnantajia vähentämään yötyön terveyshaittoja. Tarkka tieto, jolla terveyshaittoja vähentää, kuitenkin puuttuu. Ei tiedetä esimerkiksi, kuinka tiheästi ja kuinka pitkään tehty yötyö nostaa riskiä sairastua rintasyöpään.

Datan avulla saadaan suositukset

Sosiaali- ja terveydenhuoltoala on suurin vuorotyötä tekevä naisvaltainen ala Suomessa. Koska yötyö todennäköisesti lisää rintasyövän riskiä erityisesti naisilla, hyödynnämme alkavassa tutkimuksessamme noin 100 000:n sosiaali- ja terveysalalla työskentelevän naisen tarkkoja työaikatietoja. Näin selvitämme vuorotyön vaikutuksia rintasyöpäriskiin. 

Pystymme jäljittämään työvuorot jopa 14 vuotta taaksepäin. Syöpä kehittyy vuosien kuluessa, ja pitkän seuranta-ajan ja tarkan aineiston ansiosta voimme huomioida yötyövuosien lisäksi yötyön eri piirteitä, kuten yövuorojen määrää, tiheyttä ja vuorovälejä.

Näihin pohjautuen rakennamme suositukset terveydelle mahdollisimman turvallisista tavoista järjestää yötyö. Hyvän vuorosuunnittelun avulla voimme tukea sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskentelevien terveyttä ja alalla pysymistä. 

Tutkimus on valmisteluvaiheessa, ja tuloksia syntyy keväällä 2026.

 

Lisätietoja:

Naisten yötyön yhteys lisääntymisterveyteen ja rintasyöpäriskiin – NYT (tutkimushankkeen esittely)

Yhdeksän kysymystä yötyöstä ja terveydestä (Työterveyslaitoksen Työpiste-verkkolehti)

Jaa sisältö somessa!