Ikääntyneiden kanssa työskentely kiinnostaisi Henryä. Hän on vilkuillut alan koulutuksia. Kylmiltään alanvaihto tuntuu kuitenkin liian hurjalta hypyltä tuntemattomaan. Olisi kiva päästä kokeilemaan alaa ensin ilman sitoutumista.
Jonkin mutkan kautta Henry päätyy Keikkaamo-nimiselle työnvälitysalustalle. ”Haluatko päästä kokeilemaan avustavia tehtäviä vanhuspalveluissa ja kerryttämään osaamistasi? Lataa ilmainen palvelu puhelimeesi.”
”Jaha, ehkä sitä voisi vähän vilkaista”, Henry ajattelee. Keikkakategorioissa näkyy erilaisia avustavia tehtäviä, kuten virkistystoiminta, saattotilanteet ja puhtaanapito.
Sovellus pyytää tekemään profiilin. ”Henkilötiedot tuonne ja LinkedIn-profiili tähän… Verottaja saa näköjään tiedot alustan kautta, ja vakuutuksetkin ovat kunnossa.”
Toinen välilehti pyytää asettamaan maksimietäisyyden keikkapaikoille. ”Ehkä kuitenkin vain Helsingin sisällä”, Henry tuumii ja asettaa rajaksi kymmenen kilometriä omasta sijainnistaan.
Sovellus ohjeistaa, että kuvan lisääminen parantaa hakijan näkyvyyttä. ”Pitäisikö minun tehdä videohakemus? Ehkä myyntiosaamisestani voisi ollakin hyötyä tässä? Joo, mennään päätyyn saakka.”
Yhdessä hujauksessa Henry on jo luonut itselleen profiilin. Hieman jännittyneenä hän avaa avoimet keikat. Ensimmäiseksi silmä tarttuu ilmoitukseen perehdytyksestä. ”Tuo kannattaa varmaan tehdä, ehkä siitä saisi tarkemmin tuntumaa, mitä odottaa.”
Perehdytyksen alkuosa vaikuttaa peruskauralta: työelämän pelisääntöjä. Sen sijaan muistisairaan kohtaamisesta kertova osuus saa Henryn ajattelemaan. ”Kysy vain yksi kysymys kerrallaan, anna asiakkaalle aikaa reagoida ja vastata... Totta, niinhän se oli vaarinkin kanssa aikoinaan.” Lopputestistä hän saa kaikki oikein!
Pian Henry on taas selaamassa avoimia keikkoja. ”Ulkoilutapahtuma: asukkaiden avustaminen liikkumisessa, seuranpito ihanille asukkaillemme.” Neljä tuntia ja 40 euroa. ”Ei mikään päätähuimaava palkkio, mutta näppärä tapa tienata taskurahaa. Sillä kustannan vaikka kuukauden salitreenit.”
Keikka on jo tulevalla viikolla. ”Ehkä voisin käyttää ylityötunteja ja ottaa osan päivästä vapaaksi. Pääsisin kokeilemaan, miltä työ ikääntyneiden parissa tuntuisi.” Seuraavana iltapäivänä sovellukseen kilahtaa iloinen viesti – hänet on valittu!
Keikalta kotiin päästyään Henry tutkailee sovellukseen saamansa positiivista palautetta. ”Aurinkoinen asenne, luonteva suhtautuminen asukkaisiin. Työkaverit kiittävät. Tulethan uudestaan!”
Henry innostuu. Voisiko tämä olla ensimmäinen askel kohti uutta suuntaa elämässä? Nyt on kuitenkin jätettävä palautetta myös keikan palvelutalolle.
Yllä oleva kertomus on kuvitteellinen kuvaus siitä, mitä Työtä, tekijöitä ja osaamista ikääntyneiden palveluihin -hankkeessamme tavoitellaan: uusia tekijöitä ikääntyneiden palveluihin digialustaa kokeilemalla.
Harmaantuva Suomi on tilanteessa, jossa uusia keinoja on kokeiltava rohkeasti – yhdessä palveluorganisaatioiden kanssa.
Jos sinua kiinnostaa, ovatko sosiaali- ja terveysala ja alustavälitteinen keikkatyö sovitettavissa yhteen, ota hankesivumme seurantaan: Työtä, tekijöitä ja osaamista ikääntyneiden palveluihin – TEOS
Kokemuksia ja tuloksia jaetaan hankkeen varrella!
Lisätietoja:
Keikkaamo löytyy sovelluskaupoista nimellä WorkPilots. Sovellus toimii lisäksi verkkoselaimessa: https://workpilots.fi/keikkaamo/.
Lisätietoja Keikkaamosta antavat Ronja Ruuska, ronja.ruuska(at)helsinki.fi, ja Vilja Levonius, vilja.levonius(at)ttl.fi.
Kommentointi
Milloin tämä alusta on saatavilla? Nyt sitä ei ainakaan löydy App Storesta
Onko tämä laskutuspalvelun kautta tehtävää työtä? Miksi työsuhteen muodosta ei mainita mitään?
Hei, kiitos kysymyksistä R ja Anonyymi!
Keikkaamo löytyy sovelluskaupoista nimellä WorkPilots. Sovellus toimii lisäksi verkkoselaimessa: https://workpilots.fi/keikkaamo/. Verkkosivulta löytyy myös Keikkaamon puhelinsovelluksen lataus- ja käyttöohjeet.
Keikkaamo mahdollistaa sekä toimeksiannon että työsuhteen. Palkka tai palkkio maksetaan keikan tekijälle suoraan alustan välityksellä. Myös vakuutus- ja veroasiat hoituvat alustan kautta. Työtä, tekijöitä ja osaamista ikääntyneiden palveluihin -hankkeessa suosittelemme sopimustyypiksi työsuhdetta, mutta viime kädessä tilaaja eli keikan ilmoittaja valitsee, millä sopimustyypillä keikkaa tarjoaa.
Mukavaa loppuvuotta molemmille!