Sote-johtajien osaamista kehittämällä kohti sujuvampia palvelupolkuja

Uusi työkyvyn tuen verkkokoulutus parantaa sosiaali- ja terveysalan johtajien osaamista. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä monialaisesta yhteistyöstä.
-
Julia Anttilainen
Julia Anttilainen
tutkija
Henkilökuva Mikko Henriksson
Mikko Henriksson
erityisasiantuntija

Hyvinvointialueiden aloittamisen myötä sosiaali- ja terveyskeskusten tehtäväksi on tullut tunnistaa työikäisen asiakkaan työkyvyn tuen tarve, tukea työkykyä ja työllistymistä sekä ohjata asiakas hänen tarvitsemiinsa palveluihin.

Tilanne edellyttää uudenlaista osaamista sekä työkyvyn tuen ammattilaisilta että johdolta. Ammattilaisten tulee saada taustaorganisaatioltaan riittävästi tukea monialaiseen yhteistyöhön, jota työkyvyn tuen prosessit vaativat.

Johdon pitää puolestaan tunnistaa monialaisen yhteistyön luonne, tuntea palvelujärjestelmää ja varmistaa, että ammattilaisilla on hyvät edellytykset rakentaa sujuvia palvelupolkuja.

Tähän tarpeeseen Työterveyslaitoksessa kehitettiin Työkyvyn tuen johtaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa -verkkokoulutus. Yhden opintopisteen laajuisen maksuttoman koulutuksen voi opiskella itsenäisesti, omassa tahdissa.

Koulutuksen kehittämisessä hyödynnettiin aiemmin julkaistua Työkyvyn tuki -koulutusta. Vuosien 2023–2024 aikana koulutettiin yhteensä 200 sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivaa johtajaa.

Johtajat kaipasivat tietoa työkykyjohtamisesta

Koulutusta arvioitiin kyselyillä, joihin osallistujat vastasivat ennen ja jälkeen koulutuksen. Tavoitteena oli selvittää sen vaikutusta osaamiseen ja saada tietoa koulutuksen kehittämiseksi.

Osallistujista suuri osa koki hallitsevansa hyvin työkyvyn tuen asioita. Joka kolmas ei kuitenkaan tuntenut hyvin monialaiseen yhteistyöhön liittyviä seikkoja. Myös työkyvyn tuen palvelujärjestelmän tuntemisessa oli selviä puutteita.

Monialaisessa yhteistyössä onnistuminen vaatii tietoa siitä, mitä eri ammattilaiset eri tahoilla osaavat ja mitkä heidän roolinsa ja vastuunsa ovat. Toisten työ pitää tunnistaa ja tunnustaa.

Työkykyjohtamisen periaatteita, kumppaneita tai työkykyjohtamisessa käytettäviä mittareita ei tunnettu kovin hyvin. Työkykyjohtamista kohtaan osallistujilla olikin eniten odotuksia. He kaipasivat keinoja varsinkin siihen, miten tukea kuormittunutta henkilöstöä.

Huomionarvoista oli, että vain runsas kolmasosa vastaajista koki tietävänsä hyvin, millaista osaamista sote-keskusten ammattilaiset tarvitsevat asiakkaiden työkyvyn tukemiseksi.

Johtajan on tärkeää tuntea palvelujärjestelmä ja ymmärtää, millaista osaamista ammattilaiset tarvitsevat. Näitä tarpeita käsitellään muun muassa koulutuksen työkykyjohtamisen osiossa. Erityisesti työkykyjohtamista koskeva osaaminen olikin lisääntynyt koulutuksen jälkeen.

Monialainen yhteistyö lisääntyy ja sitä pitää myös johtaa

Monialaista yhteistyötä vaaditaan jatkossa yhä enemmän, kun työvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle. Asiakkaiden kokonaisvaltainen tukeminen edellyttää palveluiden yhteensovittamista, ja tätä monialaista työtä pitää myös johtaa.

Hyvinvointialueilla työskentelee paljon uusia johtajia, eikä aikaisemmin hankittu osaaminen enää välttämättä riitä.

Koulutuksen arvioinnin alkukyselyt antoivat vain pintaraapaisun aiheesta, mutta tulokset kertovat osaltaan siitä, että erityisesti työkykyjohtamisen ja monialaisen työkyvyn tuen osaamista on tarpeen kehittää.

Jotta uudenlainen osaaminen leviäisi, tulisi sekä työkyvyn tuen käytännön ammattilaisten että johtajien osaamista vahvistaa vastedeskin.

On kaikkien etu, että työllistymisen tukea tarvitsevilla on sujuvat palvelupolut ja että heidän kanssaan työskentelevä sote-henkilöstö voi hyvin.

Kiitokset Työkyvyn tuen johtaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa -koulutuksen ja sen rinnalle kehitetyn Lääkäri työkykyä tukemassa -koulutuksen arviointiin osallistuneelle työryhmälle: Nina Nevala, Maria Hirvonen ja Mari Haverinen sekä koko koulutusten kehittämisessä mukana ollut projektiryhmä.

 

Lisätietoja:

Työkyvyn tuen johtaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa -koulutus

Suomen kestävän kasvun ohjelma – Työkykyohjelman laajennus (RRP)

Verkkokoulutukset lääkäreille ja sote-johtajille vahvistavat työkyvyn tuen osaamista (Työterveyslaitoksen uutinen 3.6.2024)

Lääkäri työkykyä tukemassa -koulutus

Lääkärin lausuntoarkea (Tuulia Varanka-Ruuskan ja Kirsi Unkilan blogikirjoitus)

Henriksson, M., Unkila, K., Hirvonen, M., & Nevala, N. (2024). Monialaisen yhteistyön kehittyminen työkyvyn tukemisessa. Kuntoutus, 47(1), 38–44.

Nevala N, Mattila-Wiro P, Clottes-Heikkilä H, Anttilainen J, Tujunen S, Malkamäki R, Hirvonen M, Tiainen R. Effects of work ability coordinators’ educational program on behavior of professionals. SN Soc Sci 2022;2:229.

Jaa sisältö somessa!