Olen usein kuullut edellä mainitun ajatuksen pienillä työpaikoilla, kun olen keskustellut työnantajien ja työntekijöiden kanssa. He ovat keskittyneet näkyviin ja ilmeisiin työn vaaroihin – syventymättä asiaan sen enempää.
Vain osa pienistä työpaikoista on hyödyntänyt työn vaara- ja haittatekijöiden tunnistamisessa sekä toimenpiteiden suunnittelussa esimerkiksi netistä saatavia lomakkeita. Mikä harmi, sillä materiaalien avulla on helpompi hahmottaa työolojen kokonaisuus ja kohdentaa kehittäminen mielekkäällä tavalla, yhdessä keskustellen.
Materiaalit auttavat tekemään näkyväksi välitöntä korjaamista vaativat asiat ja pidemmällä aikavälillä kehitettävät kohteet. Niihin voi palata aina tarvittaessa. Materiaalit auttavat näkemään myös olemassa olevat hyvät käytännöt. Samalla varmistetaan, että toimintatavat ovat turvallisia niin arjessa kuin mahdollisissa poikkeamatilanteissakin.
Pienille yrityksille on tarjolla työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseen verkkopohjaista materiaalia. Voin suositella esimerkiksi verkkovälitteistä, helppokäyttöistä ja maksutonta OiRA-riskienarviointisovellusta.
Se on työkalu, jonka avulla työnantaja ja työntekijät yhdessä voivat kehittää työoloja järjestelmällisesti. Näin työnantaja vastaa myös lakisääteiseen velvoitteeseensa riskinarvioinnin tekemisestä.
OiRA-riskinarviointyökalujen ajantasaisuudesta huolehditaan päivittämällä sisältöä säännöllisesti. Esimerkiksi tänä keväänä olemme päivittäneet graafisen alan OiRAn. Sen lisäksi OiRA-riskinarviointityökalu on tehty myös näille toimialoille:
- maanteiden tavaraliikenne
- linja-autoliikenne
- autoalan korjaamotoiminta
- esittävä taide
Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön ja Työturvallisuuskeskuksen Riskien arviointi työpaikalla -työkirja soveltuu kaikille työpaikoille.
Ei siis enempää mutua ja satunnaista tekemistä, vaan viisautta ja järjestelmällisyyttä resurssien käyttöön! Hyödynnä OiRA-riskinarviointityökalua tai muita materiaaleja työolojen ja työhyvinvoinnin kehittämiseksi.
Halutessasi voit myös kurkata mikroyritysten työkykyjohtamisen materiaalia, jossa on työturvallisuuden lisäksi muitakin vinkkejä pienen työpaikan yhteisen tekemisen tueksi ja kehittämiseksi.
Tutustu materiaaleihin:
OiRA – vuorovaikutteinen riskinarvioinnin verkkotyökalu
Ota yrityksesi riskit hallintaan
Johdetaan työkykyä mikroyrityksissä -oppimateriaali
Riskien arviointi työpaikalla –työkirja (pdf)
Kommentointi