Vuorotyötä tekevä sote-ammattilainen on ansainnut hyvän unen

Kun useimmat meistä nukkuvat, moni sosiaali- ja terveysalan ammattilainen valvoo tärkeän työn äärellä. Vuorotyö jättää jälkensä. Etenkin uniongelmat ovat yleisiä, ja ne voivat näkyä uupuneisuutena sekä keskittymis- ja muistivaikeuksina. Uusi tutkimuksemme selvittää räätälöityä hoitomallia sote-alan vuorotyöntekijöiden hyvään uneen.
-
Heli Järnefelt
Heli Jär­ne­felt
eri­kois­tut­ki­ja

Tuliko jollekulle yllätyksenä, että uni on tärkeää? Vuorotyössä unirytmi on väistämättä epäsäännöllinen ja unihäiriöt monen vaivana.

Unen häiriintyminen liittyy vuorotyöntekijöillä yleisiin terveysriskeihin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja masennukseen.

Uneen liittyviä ongelmia voi ratkoa luopumalla yötyöstä, mutta tarjolla on myös muita työkaluja ja apua. Jokainen voi oppia uusia keinoja edistää hyvää unta ja sietää vuorotyötä paremmin.

Olisiko räätälöity kognitiivinen käyttäytymisterapia toimiva hoito?

Vuorotyöntekijöiden unettomuuteen ei ole vakiintunutta hoitomallia. Unettomuuden hoidossa pidetään kuitenkin ensisijaisena lääkkeettömiä psykologisia hoitomenetelmiä. 

Me tutkimme nyt näitä psykologisia hoitomenetelmiä myös vuorotyöntekijöillä. Kyseessä on räätälöity unettomuuden kognitiivinen käyttäytymisterapia eli CBT-I (Cognitive-Behavioral Therapy for Insomnia). Siinä keskitytään vuorotyöhön sopiviin nukkumistottumuksiin, unen rytmittämiseen ja nukkumiseen liittyviin ajatusmalleihin.

Selvitämme, hyötyvätkö vuorotyöntekijät CBT-I-hoidosta verrattuna unen huollon ohjaukseen, joka vastaa tavanomaista unettomuuden hoitoon työterveyshuollossa tarjottua tukea ja ohjausta.

Tulisitko mukaan tutkimukseen?

Tutkimuksemme tavoitteena on lisätä tietoa keinoista, jotka edistävät sote-alan vuorotyöntekijöiden hyvää unta.

Oletko sinä yötyötä sisältävää vuorotyötä tekevä sote-ammattilainen, jolla on unettomuusoireita? Tule mukaan tutkimukseen arvioimaan hoitoa.

Tutkimuksessa saat lääkärin arvion unettomuusoireistasi ja hoitajan ohjausta niihin. Lisäksi sinulle tehdään alku- ja seurantamittaukset. Niihin kuuluu kysely sekä unipäiväkirjan ja aktigrafian (liikeaktiviteetin mittaus) pitämistä.

Tuloksista saat henkilökohtaisen palautteen. Kaikki tutkimukseen liittyvät tapaamiset ovat maksuttomia.

Hyvä uni lisää jaksamista ja terveyttä niin töissä kuin vapaa-ajalla. Mennään sitä kohti.

HUOM! Tutkimukseemme ilmoittautui iloksemme nopealla aikataululla suuri määrä ihmisiä. Valitettavasti emme voi tällä hetkellä ottaa mukaan enempää osallistujia. Tutkimuksen tuloksista kerromme vuoden 2026 lopussa.

Lisätietoja:

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan vuorotyöntekijöiden unettomuuden räätälöity hoito työterveyshuollossa (tutkimushankkeen esittely)

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä HUS Työterveyden ja Terveystalo Oyj:n kanssa. Tutkimushanketta rahoittaa Työsuojelurahasto.

 

Jaa sisältö somessa!