Hoivatyöntekijöiden kanssa kehitetty tekoälyratkaisu säästää aikaa ja vähentää työn kuormitusta

Työterveyslaitos on arvioinut Attendon ja digiyhtiö Efiman kehittämää tekoälyratkaisua hoivatyössä tapahtuvaan kirjaamiseen. Arviointi osoittaa, että puheentunnistusteknologiaa hyödyntävä ratkaisu voi vähentää hoitohenkilökunnan työkuormitusta, parantaa kirjaamisen laatua ja edistää työtyytyväisyyttä.
-

Suomalainen digiyhtiö Efima on luonut Attendolle tekoälyratkaisun, joka perustuu Microsoftin Azure AI -ympäristön puheentunnistusteknologiaan, OpenAI:n kielimalleihin ja Efiman omiin komponentteihin. Ratkaisu hyödyntää puheentunnistusta ja tekoälyä, jotka yhdessä muuntavat puheen tekstiksi ja kategorisoivat kirjaukset automaattisesti. Teknologiaratkaisua on kehitetty tiiviissä yhteistyössä hoitajien kanssa, ja heidän näkökulmansa ovat olleet keskiössä sovellusta kehitettäessä. 

Työterveyslaitos selvitti pilotin aikana, miten tekoälyratkaisujen hyödyntäminen kirjaamisessa ja hoivatyön tukena näyttäytyi työn arjessa ja käytännön tilanteissa.

Tulosten perusteella uuden ratkaisun avulla kirjauksia voidaan tehdä reaaliajassa päivän aikana, ajasta ja paikasta riippumatta, ja tämä voi vähentää hoitajien muistissa pidettävien asioiden määrää ja keventää muistikuormaa sekä stressiä.

– Pilotti on erinomainen esimerkki siitä, miten hyviin tuloksiin päästään, kun hoivan ammattilaiset ovat tiiviisti mukana kehittämisprosessissa ja hoivatyön vaatimukset huomioidaan aidosti. Käyttäjien näkökulman tulee olla keskiössä kun sovelluksia kehitetään ja otetaan käyttöön, toteaa vanhempi asiantuntija Tiina Koivisto Työterveyslaitoksesta.

Kirjaamiseen käytetty aika puoliintui

Pilotin perusteella ratkaisu myös nopeuttaa hoitajien tekemää kirjaamista ja vapauttaa aikaa aidoille kohtaamisille, hoivalle ja huolenpidolle hoivakodeissa. Kirjaamiseen käytettyä aikaa on pystytty vähentämään jopa 45 minuutista 20 minuuttiin, mikä vastaa 6 prosenttia työajasta. 

Hankkeen alussa Efima ja Microsoft vierailivat tutustumassa hoivakodin arkeen ja selvittämässä, miten teknologia voisi helpottaa hoivatyötä – merkittävimmäksi aikasyöpöksi tunnistettiin hoivatyössä tapahtuva kirjaaminen. 

– Merkityksellisten tekoälyratkaisujen kehittäminen vaatii paneutumista asiakkaan prosesseihin ja maailmaan. Me Efimalla olemme kiitollisia, että saimme tutustua hoivakodin arkeen ja arjen haasteisiin – näin pääsimme kehittämään ratkaisua, joka aidosti vähensi hoivahenkilökunnan työkuormaa, sanoo Efiman asiakkuusjohtaja Sami Sipiläinen.

– Tällä hetkellä ihmiset tekevät hoivassa koneiden töitä. Meillä Suomessa tulee olla rohkeutta ottaa käyttöön uusia teknologioita, jotta osaava ammattihenkilöstömme voi keskittyä siihen mitä koneilla ei voida korvata: ihmisten kohtaamiseen, sanoo Attendon liiketoiminnan kehitysjohtaja Minna Nissinen. 

Lisätiedot:

Jaa sisältö somessa!