Työterveyslaitos arvioi työkykykoordinaattorikoulutusten toteutumista, laatua ja yhdenmukaisuutta seitsemässä ammattikorkeakoulussa vuosina 2022–2024.
Työkykykoordinaattori on työkykyä ja työllistymistä tukevan palvelujärjestelmän asiantuntija, joka toimii yli hallintorajojen. Ammattikorkeakoulujen toteuttama työkykykoordinaattorikoulutus on kaikille avoin 10 opintopisteen kokonaisuus. Koulutus antaa valmiuksia tehdä monialaista yhteistyötä.
Arvioinnin perusteella ammattikorkeakouluilla on koulutukselle yhteiset oppimistavoitteet, mutta oppilaitokset toteuttavat koulutusta eri tavoin. Nykyistä yksityiskohtaisempi opetussuunnitelma auttaisi yhdenmukaistamaan koulutuksia. Koulutukseen käytettävät resurssit vaihtelevat. Hyvinä käytäntöinä nousivat esille muun muassa eritaustaisten opettajien parityöskentely ja ulkopuolisten asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden hyödyntäminen osana opetusta.
Opiskelijat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä koulutuksen sisältöön ja toteutukseen ja oppimistulokset ovat hyviä. Kehittämistehtävien vahvempi nivominen opiskelijan työpaikan tarpeisiin edistäisi oppimista ja edelleen opitun hyödyntämistä käytännön työssä.
Täsmennystä koulutuksen kohderyhmään ja työkykykoordinaattori-nimikkeen käyttöön
Koulutus toteutuu tällä hetkellä joko ammatillisena täydennyskoulutuksena tai osana tutkintokoulutusta. Osallistujien taustat ja oppimistarpeet vaihtelevat. Koulutukseen osallistuvilla voi olla vankkaa kokemusta käytännön työstä tai ei lainkaan työkokemusta.
− Työkykykoordinaattorikoulutus ei yksistään anna valmiuksia vaativaan työhön, vaan tarvitaan työkokemusta ja jatkuvaa kouluttautumista. Ehdotammekin, että työkykykoordinaattori-nimikkeen käyttöön vaadittaisiin opintojen lisäksi kahden vuoden työkokemus työkyvyn ja työllistymisen tuen palveluista joko ennen koulutusta tai sen jälkeen, johtava asiantuntija Nina Nevala Työterveyslaitoksesta sanoo.
Toinen arvioinnin pohjalta tehty suositus on, että työkykykoordinaattorikoulutuksen tulisi olla ensisijaisesti ammatillista täydennyskoulutusta, mutta opintojaksoja voitaisiin tarjota myös osana korkeakoulututkintoja, vaikka työkykykoordinaattorin nimikettä ei vielä saisikaan.
− Tarve työkykyä ja työllistymistä tukeville työkykykoordinaattoreille lisääntyy jatkuvasti ja on tärkeää, että koulutus vastaa työelämän tarpeisiin. Teimme arviointia tiiviissä yhteistyössä ammattikorkeakoulujen opettajaverkoston kanssa ja toivon että keskustelu esimerkiksi koulutuksen hyvistä käytännöistä, yhteisestä opetussuunnitelmasta ja nimikkeen käytöstä jatkuu, Nevala sanoo.
Arviointi toteutettiin Työkykyohjelman laajennus -hankkeessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Tutustu raporttiin
Lisätiedot
Johtava asiantuntija Nina Nevala, Työterveyslaitos, Nina.Nevala [at] ttl.fi, puh. 040 734 4166