Uusi toimintamalli edistää työmarkkinoiden inklusiivisuutta ja ratkoo työllistymisen haasteita

Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien pääsy työmarkkinoille on monimuotoinen haaste. Synclusive – Sujuvasti töihin -hanke esittelee innovatiivisen toimintamallin, jonka tavoitteena on edistää haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien työllistymistä ja työssä etenemistä sekä lisätä työmarkkinoiden inklusiivisuutta.
Viisi ihmistä istuu kokoushuoneessa ja keskustelee.

Työterveyslaitoksen verkkouutinen 7.10.2024

Työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa olevien työllistymistä ei ole onnistuttu edistämään tarpeeksi. Tämä pätee erityisesti pitkäaikaistyöttömiin ja henkilöihin, joilla on yksi tai useampi työllistymistä vaikeuttava haaste. Myös matalasti koulutettujen henkilöiden työllisyys ja urapolut ovat haavoittuvia ilman lisäkoulutusta.

Samanaikaisesti useilla aloilla kärsitään kasvavasta työvoimapulasta.

Käynnissä oleva yhteiseurooppalainen Synclusive – Sujuvasti töihin -hanke kehittää ja testaa uudenlaista toimintamallia työssä kehittymisen, työllistymisen ja työllistämisen helpottamiseksi.

Tutustu toimintamalliin tästä.

Nykyisten työntekijöiden työssä eteneminen avaa ovia uusille työnhakijoille 

Sujuvasti töihin -toimintamalli edistää sekä haavoittuvassa asemassa olevien työnhakijoiden työllistymistä että nykyisten työntekijöiden työurien kehitystä samanaikaisesti, samoilla työpaikoilla.

– Perusajatus on, että kun tuemme jo työssä olevien työntekijöiden etenemistä työssä ja työuralla, syntyy tilaa työllistää työmarkkinoille pyrkiviä, usein matalammin koulutettuja työnhakijoita, kertoo erikoistutkija Mervi Ruokolainen Työterveyslaitoksesta.

Mallia testataan neljässä Euroopan maassa, Alankomaissa, Bulgariassa, Portugalissa ja Suomessa, kaikkiaan seitsemässä eri kunnassa ja kaupungissa. Suomessa kokeilua toteutetaan Kokkolan kaupungissa yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Työllistymisen esteitä poistetaan paikallisesti räätälöidyillä ratkaisuilla

Eri maiden kokeiluympäristöissä toteutetaan samanaikaisesti useita erilaisia ja toisiaan täydentäviä toimenpiteitä, jotka on suunnattu ensisijaisesti työnhakijoille, työntekijöille ja työnantajille.

Hankkeessa tähän mennessä tunnistettuja työllistymisen esteitä ovat muun muassa riittämätön osaaminen, puutteelliset tukitoimet työnantajille, syrjintä ja palveluiden heikko koordinointi. Vastaavasti työssä ja uralla etenemistä haastavat sekä työntekijöiden että työnantajien heikko motivaatio suunnitella etenemistä ja tukitoimien huono tunnettuus ja saavutettavuus.

Näihin haasteisiin vastataan paikallisesti räätälöitävillä toimenpiteillä, joita voivat olla esimerkiksi työnhakutaitoja ja -aktiivisuutta sekä osaamisen kehittämistä tukevat toimet, inklusiivisuutta tukevat toimet, kuten erilaiset työllistämisen tukimuodot ja palvelut työnantajille, koulutukset ja työpaikkojen inklusiivisen työkulttuurin vahvistaminen.

– Olennaista on, että toimenpiteet muodostavat kokonaisuuden ja tukevat toisiaan, sen sijaan, että tehtäisiin yksittäisiä erillisiä interventioita, Ruokolainen sanoo.

Paikalliset kumppanuusverkostot ovat avainasemassa kestävien tulosten saavuttamisessa

Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jonka edellytyksenä on paikallisten toimijoiden kumppanuusverkostojen muodostaminen ja heidän välisensä yhteistyö.

– Pyrimme auttamaan myös yrityksiä ja työnantajia ja sitouttamaan heitä hankkeen toimenpiteisiin. Heidän roolinsa on keskeinen, jotta projektissa voisi syntyä kestäviä tuloksia, Ruokolainen sanoo.

Muita keskeisiä toimijoita ovat paikalliset työllisyys- ja yrityspalvelut, koulutusorganisaatiot, kolmannen sektorin toimijat, työmarkkinatoimijat, sosiaaliturvan ja terveydenhuollon organisaatiot sekä työntekijöiden ja työnhakijoiden edustajat.

Ajatuksena on, että toimenpiteiden koordinointi ja toteutus tapahtuvat paikallisten toimijoiden yhteistyönä. Kumppanuusverkostot määrittelevät yhteistyössä tutkimushankkeen edustajien kanssa, mitä toimenpiteitä tarvitaan ja keiden yhteistyö on välttämätöntä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisätiedot

  • Mervi Ruokolainen, erikoistutkija, Työterveyslaitos, +358505223203, mervi.ruokolainen [at] ttl.fi

Tutustu toimintamalliin

Seuraa hankkeen tuloksia verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa

Synclusive-projekti on saanut rahoituksen Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (rahoituspäätösnumero: 101094526).

SYNCLUSIVE-hankkeen logo.
Euroopan unionin rahoittama -logo.

Jaa sisältö somessa!