3. Miten tunnistan mielenterveyden riskejä?
Työssä ilmenevistä, mielenterveyteen kielteisesti vaikuttavista tekijöistä käytetään usein ilmausta psykososiaaliset kuormitustekijät. Nämä kuormitustekijät voivat liittyä työn sisältöön, työjärjestelyihin, tai työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen. Psykososiaalisia tekijöitä, jotka vaikuttavat kielteisesti mielenterveyteen, ovat esimerkiksi liiallinen työkuorma, ristiriitaiset vaatimukset, eettinen kuormitus, työn yksitoikkoisuus tai väkivallan uhka. Työn muuttuessa myös mielenterveyden riskitekijät muuttuvat. Käynnissä olevaan työn murrokseen liittyy epävarmuutta, kovenevaa kilpailua asiakkaista ja markkinoista, sekä kiristyneitä osaamis- ja tehokkuusvaatimuksia.
Kaiken riskeistä saatavan tiedon hyödyntämisessä tärkeää on tunnistaa olennaisimmat kehittämiskohteet, tehdä konkreettinen suunnitelma toimenpiteistä ja seurata niiden toteutumista. Kokonaistilanteen arvioinnissa on tärkeää huomioida voimavaratekijöiden merkitys vaarojen ja kuormitustekijöiden rinnalla.
Psykososiaalisen kuormituksen arvioinnissa voi hyödyntää seuraavilla menetelmillä saatavaa tietoa:
Lisätietoa
- Työterveyslaitoksen Työfysioterapian ja työterveyspsykologian hyvät käytännöt -opas kuvaa työpaikkaselvityksen käytännöt.
- Työsuojeluhallinnon Psykososiaalinen kuormitus työpaikalla -opas esittelee etenemisen riskien arvionnista toimenpiteisiin ja niiden vaikutusten seurantaan.
- Aluehallintoviraston Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kyselyllä saadaan yleiskuva työntekijöiden kokemasta kuormituksesta.
- Työsuojeluhallinnon lomake, jolla voi tehdä ilmoituksen haitallisesta kuormituksesta.
- Aivotyö sujuvaksi tietopankisssa annetaan konkreettisia ratkaisuja sujuvampaan ja tehokkaampaan työskentelyyn.
- Työsuojelun yhteistoiminnasta kerrotaan Työsuojeluhallinnon verkkopalvelussa.