Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa
Suomalaisen väestön monimuotoisuus heijastuu suomalaiseen työelämään ja työorganisaatioihin. Tulevaisuuden työelämässä osaajien joukko on vieläkin monimuotoisempi. Esimerkiksi työvoimapula kasvattaa tarvetta kansainvälisten asiantuntijoiden osaamiselle. Työntekijöiden keskinäinen erilaisuus myös monien muiden tekijöiden suhteen edellyttää työnantajilta kykyä johtaa monimuotoisuutta ja varmistaa yhdenvertaiset edellytykset esimerkiksi urakehitykselle. Monimuotoisuustyöhön kuuluu keskeisesti inklusiivisen, kaikki mukaan ottavan kulttuurin kehittäminen.
Tämä opas on asiantuntijaorganisaatioiden tukena monimuotoisuustyössä. Oppaassa kuvataan monimuotoisuustyön ensimmäisiä askelmerkkejä ja tapoja edistää työkulttuuria, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta. Yhä useamman organisaation henkilöstö on monikielinen. Kielitietoisuus ja kielitietoiset toimintatavat poistavat ymmärtämisen, osallistumisen ja osaamisen hyödyntämisen esteitä.
Sekä organisaation rakenteet että tiedostamattomat oletukset ja ajatusvinoumat voivat olla esteinä yhdenvertaiselle urakehitykselle. Monimuotoisessa työyhteisössä tulee kiinnittää erityistä huomiota yhdenvertaisuuden toteutumiseen urakehityksessä ja osaamisen syventämisessä. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon suunnitelmallinen edistäminen on tärkeä osa inkluusiotyötä, johon liittyy myös lakisääteisiä velvollisuuksia.
Organisaation inklusiivisuuden kehittämisen keinot riippuvat monesta tekijästä, kuten organisaation koosta ja kansainvälisyyden asteesta. Kaikki keinot eivät suoraan sovi jokaiselle organisaatiolle. Kaikki organisaatiot voivat kuitenkin kehittää inklusiivisuuttaan ja hyödyntää oppaassa annettuja ohjeita soveltuvin osin.
Oppaan tausta
Opas on tehty vuonna 2022 Euroopan sosiaalirahaston tukemassa Moninaisesti parempi – nostetta maahanmuuttajataustaisten naisten asiantuntijauriin -hankkeessa (2019–2022). Hanke on toteutettu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.
Opasta varten haastateltiin esihenkilöitä, HR:n edustajia ja maahan muuttaneita asiantuntijanaisia monimuotoisista organisaatioista.
Oppaan ovat laatineet Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Barbara Bergbom, erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala ja vanhempi asiantuntija Minna Toivanen.
Viittausohje: Bergbom, B., Yli-Kaitala, K. ja Toivanen, M. 2022. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa. Työterveyslaitoksen verkkosivu. Viitattu pp.kk.vuosi. (Oppaan verkkosoite)