Työkuormituksen hallinta ulkoisessa kriisissä – opas turvallisuuskriittisten alojen työpaikoille

Tämä opas tarjoaa tietoa ja käytännön ratkaisuja työkuormituksen hallitsemiseksi tilanteessa, jossa työpaikkaa kohtaa ulkoinen kriisi. Se on suunnattu ensisijaisesti turvallisuuskriittisten ja huoltovarmuuden kannalta keskeisten alojen työpaikoille, mutta muutkin työpaikat voivat sitä hyödyntää.
-

Miksi opas on tehty?

Vakavissa kriisitilanteissa, kuten koronapandemian aikana, on herännyt huoli työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Työntekijöitä koettelee kriisitilanteessa erityisesti lisääntynyt työkuormitus ja rajalliset mahdollisuudet palautumiseen. Työntekijöiden heikentynyt hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi työpaikan resilienssiin eli kriisinkestävyyteen.  

Tämä opas auttaa työpaikkaa ennaltaehkäisemään työntekijöiden ylikuormittumista kriisitilanteessa. Keskiössä ovat toimenpiteet, joita työpaikka voi tehdä etukäteen hallitakseen työkuormitusta kriisitilanteessa.

Opas perustuu tutkimukseen 

Opas perustuu Työsuojelurahaston rahoittamaan tutkimushankkeeseen Työkuormituksen hallinta turvallisuuskriittisissä töissä ulkoisessa kriisissä.

Tutkimme hankkeessa kriisitilanteeseen soveltuvia työpaikan käytettävissä olevia työkuormituksen hallintakeinoja. Keräsimme tietoa sekä hankkeeseen osallistuneiden työpaikkojen edustajilta että tutkimuskirjallisuudesta. 

Opas on julkaistu kesäkuussa 2024. Oppaan ovat laatineet Mikael Sallinen, Janne Halonen, Kati Karhula, Mari Koivunen, Satu Mänttäri, Satu Pakarinen, Irmeli Pehkonen, Anne Punakallio, Maria Sihvola ja Pihla Säynäjäkangas.

Me tekijät haluamme kiittää lämpimästi hankkeeseen osallistuneita työpaikkoja ja heidän edustajiaan arvokkaasta panoksesta sekä Työsuojelurahastoa hankkeen rahoituksesta. 

Avainsanat

Työhyvinvointi ja työkyky