Hanke

Hur går det med arbetshälsan i privata social- och hälsovårdsföretag

Hur går det?-undersökningen har redan i flera år skapat en lägesbild av arbetshälsan inom den offentliga sektorn inom social- och hälsovården. Nu görs lägesbilden ännu mer omfattande, eftersom denna nya undersökning kompletterar den för den privata sektorns del. Undersökningen ger en omfattande och enhetlig lägesbild av arbetsbelastningen och arbetshälsan hos dem som arbetar i privata social- och hälsovårdsföretag. Den erbjuder organisationen verktyg för strategisk ledning av arbetshälsan och arbetsförmågan och politiska beslutsfattare metoder för att utveckla social- och hälsovårdsbranschens dragnings- och hållkraft.
-

Tidtabell

2025

Målsättningar

Målet med undersökningen är att producera en omfattande och enhetlig lägesbild av arbetsbelastningen och arbetshälsan hos dem som arbetar i privata social- och hälsovårdsföretag. Deltagarna i enkäten får information om den egna organisationens arbetshälsa i förhållande till andra privata social- och hälsovårdsföretag samt offentliga organisationer inom social- och hälsovården. Informationen kan utnyttjas i organisationerna som stöd för den strategiska ledningen av arbetshälsan och arbetsförmågan.

För politiska beslutsfattare erbjuder den aktuella och jämförbara lägesbilden av arbetshälsan från den privata och offentliga sektorn metoder för att utveckla branschens dragnings- och hållkraft.

Material och tekniker

Enkäten genomförs i oktober 20245 samtidigt med Hur går det?-undersökningen. Enkäten som används är en redigerad version av Hur går det?-fokusenkäten för privata social- och hälsovårdsföretag. Enkäten innehåller cirka 30 frågor och den uppskattade svarstiden är 5–10 minuter. Enkätens ämnesområden är belastnings- och resursfaktorer i arbetet, arbetsgemenskap, ledning och arbetsförmåga.

Uppgifterna om dem som deltagit i enkäten kombineras med Arbetshälsoinstitutets enkäter och utifrån det publiceras en rapport om lägesbilden av arbetshälsan inom social- och hälsovården.

Resultat och effektivitet

Social- och hälsovårdens verksamhetsmiljö står inför många utmaningar. Plötsliga förändringar såsom coronakrisen tillsammans med den åldrande befolkningen och det ökade behovet av vård utgör en betydande utmaning för det nuvarande servicesystemet inom social- och hälsovården.

Även om nationella reformer, såsom inrättandet av välfärdsområden, kan lösa en del av problemen med servicesystemet, är tillgången på arbetskraft fortfarande ett akut problem inom branschen. För att rätta till situationen måste social- och hälsovårdsbranschens dragningskraft och hållkraft främjas både inom den offentliga och den privata sektorn.

Trots att social- och hälsovårdsföretagen har en betydande roll som sysselsättare inom branschen, finns det såvitt vi vet ingen information som producerats av en tredje part om arbetshälsan i privata social- och hälsovårdsföretag i Finland. Den nuvarande uppfattningen om branschens dragnings- och hållkraftsfaktorer ger således inte en helhetsbild av hela social- och hälsovårdssektorn.

I denna undersökning utvidgar vi lägesbilden av arbetshälsan inom social- och hälsovården genom att granska situationen både inom den offentliga och den privata sektorn. Pilotenkäten för den privata sektorn genomförs i samarbete med Välmåendebranschen HALI rf för de största privata social- och hälsovårdsföretagen.

Fråga om projektet

Jaana Laitinen

Jaana Laitinen

E-post
jaana.laitinen [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 6006
Kirsikka Selander

Kirsikka Selander

E-post
kirsikka.selander [at] ttl.fi
Telefon
+358 30 474 3065

Finansierare

Arbetshälsoinstitutet