Hur mår Finland?
Bakgrund och mål
Precis innan coronapandemin som bröt ut våren 2020 samlade Arbetshälsoinstitutet in uppgifter om finländarnas arbetshälsa i sitt forskningsprojekt Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä.
När pandemin bröt ut fortsatte men följa upp dessa respondenters arbetshälsa i samband med undersökningen Hur mår Finland? I senare skeden har nya respondenter kallats att besvara enkäten, och den har man fortsatt att genomföra ett halvt år i taget.
Projektet ger unik information om utvecklingen av arbetshälsan före pandemin fram till våra dagar. Syftet är att erbjuda lösningar och information till stöd för beslutsfattande såväl på arbetsplatserna som i samhället.
Forskarna
Forskningen genomförs på Arbetshälsoinstitutet och utgör för tillfället en del av Finlands program för hållbar tillväxt. Ansvarig chef för studien är forskningsprofessor Jari Hakanen. I forskargruppen ingår även Janne Kaltiainen (specialforskare), Sampo Suutala (forskare) och Maria Hirvonen (statistikexpert). Som forskare deltog tidigare Anniina Virtanen och Jaana-Piia Mäkiniemi.
Taloustutkimus Oy genomför insamlingen av enkätmaterialet på uppdrag av Arbetshälsoinstitutet.
Material och tekniker
I studien kartläggs den finländska befolkningens erfarenheter:
- övergripande om arbetshälsa och arbetsohälsa (bl.a. arbetsengagemang, utbrändhet, arbetsnöjdhet, tristess i arbetet, arbetsnarkomani, på arbetet som sjuk)
- om arbetsförhållanden och arbetsrelaterade attityder (bl.a. rättvisa, osäkerhet, samhörighet)
- om annat arbetshälsorelaterat (hälsa, arbetsförmåga, depression, livsnöjdhet),
- om olika arbetsformers, såsom distans-, hybridarbete och arbete på arbetsplatsen, koppling till välbefinnande och
- om individuella resurser i olika arbetsformer.
Dessutom undersöker studien i vilken mån de ovan nämnda erfarenheterna och förändringarna i dessa eventuellt skiljer sig mellan olika befolknings- och arbetstagargrupper.