Erilaisten toimistotilojen, etätyön ja sairauspoissaolojen väliset yhteydet ennen ja jälkeen koronapandemian – HERO-hanke
Tavoitteet
Monitilatoimistot ovat moderneja ja tilatehokkaita työympäristöjä, joissa työntekijä voi käyttää eri tarkoituksiin sopivia työtiloja. Omaa työpistettä ei tyypillisesti ole, vaan tilaa vaihdetaan tarpeen mukaan. Omista huoneista monitilatoimistoon siirtyminen on Suomessa yleinen trendi muun muassa asiantuntijaorganisaatioissa.
Modernien työtilojen, kuten monitilatoimistojen vaikutuksista työhyvinvointiin ja sairauspoissaoloihin on hyvin vähän aiempaa tutkimusta. Etätyön yleistyminen ja työn monipaikkaistuminen liittyy kiinteästi myös monitilatoimistojen yleistymiseen, mutta aiemmissa tutkimuksissa ei juurikaan ole tarkasteltu työtiloja ja etätyötä yhdessä. Aiemmissa tutkimuksissa työympäristömuutosten vaikutuksia hyvinvointiin ei ole arvioitu useamman vuoden aikajänteellä.
Aihe on entistä ajankohtaisempi, koska sekä etätyö että toimistotilat ovat koronapandemian seurauksena voimakkaassa muutoksessa.
Hankkeen tavoitteena on
- tutkia lyhyiden sairauspoissaolojen ja etätyön tekemisen välisiä yhteyksiä organisaatioissa, jotka ovat muuttaneet erilaisista työtiloista monitilatoimistoon
- vertailla erilaisia työtilaratkaisuja lyhyiden sairauspoissaolojen ja etätyön määrän, työympäristön kokemisen ja työhyvinvoinnin osalta
- selvittää korona-ajan vaikutuksia etätyöhön, lyhyisiin sairauspoissaoloihin ja niiden välisiin yhteyksiin
- tutkia sitä, miten kokemukset työtiloista ovat yhteydessä itsearvioituun työkykyyn ja työhyvinvointiin
Aineistot ja menetelmät
Etätyön ja sairauspoissaolojen yhteyksiä tarkastellaan hyödyntämällä työnantajien omia työajanseuranta- ja HR-järjestelmien tietoja usealta vuodelta. Tietojen avulla pystytään tutkimaan etätyön ja lyhyiden sairauspoissaolojen kehitystä ajalta ennen koronapandemiaa vuoden 2023 loppuun asti. Erityisesti tarkastellaan monitilatoimistoon muuton vaikutuksia etätyön ja sairauspoissaolojen määriin ja suhteisiin. Lisäksi tietoa kerätään kyselyn ja tilakatselmusten kautta, jotta työympäristön olosuhteiden yhteydestä koettuun työhyvinvointiin, työkykyyn ja terveyteen saadaan tarkempaa tietoa.
Hankkeeseen osallistuu viisi työpaikkaa: Hankkeeseen osallistuu viisi työpaikkaa: KEVA, Eläketurvakeskus, Helsingin yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Turun kaupunki.
Tulokset ja vaikuttavuus
Hanke tuottaa tietoa työtilojen ja etätyön kehittämisen tueksi. Tuloksia on luvassa vuonna 2024.
Tulokset julkaistaan kansainvälisissä tiedejulkaisuissa ja niistä viestitään muun muassa erilaisissa seminaareissa, tapahtumissa, lehtihaastatteluissa ja -kirjoituksissa sekä sosiaalisessa mediassa.
Kysy hankkeesta
Annu Haapakangas
Projektipäällikkö, johtava tutkija
Tutkimusryhmä
Rahoittajat
Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos ja osallistuvat organisaatiot.