Vanhustyön vatupassi
Miksi eettiseen kuormitukseen puuttuminen on tärkeää?
Eettisen kuormituksen vähentäminen hyödyttää kaikkia: vanhustyön työntekijöitä, työyksiköitä, asiakkaita, organisaatioita ja koko alaa.
Mitä seuraavaksi?
Kun olet käynyt läpi Eettinen kuormitus ja sen hallinta -oppaan ja sen tehtävät, on aika ottaa seuraava askel.
Tarjoamme avuksesi kolme konkreettista keinoa, joilla voit kehittää omaa ja työyksikkösi eettistä osaamista ja eettistä työkulttuuria: kokeileva kehittäminen, valmentava johtaminen ja mentorointi. Suosittelemme, että tutustut näihin itsellesi tärkeimmältä tai helpoimmalta tuntuvassa järjestyksessä.
Kokeileva kehittäminen
Kokeileva kehittäminen on toimiva tapa parantaa työpaikan vallitsevaa tilannetta. Se tukee työntekijälähtöistä kehittämistä ja antaa uskoa asioiden muuttumiseen, joten se sopii hyvin työkaluksi matkalla kohti eettisempää ja vastuullisempaa toimintakulttuuria.
Selkeiden ohjeiden ja esimerkkien avulla opas johdattelee työyksikkösi kuusikohtaisen kehittämispolun alusta loppuun: kokeilun tarpeen tunnistamisesta aina uuden käytännön seurantaan.
Valmentava johtaminen
Valmentava johtaminen on hyvä pohja koko työyksikön eettiselle toimintakulttuurille. Neuvojen ja käskyjen sijaan siinä painottuu kyseleminen, kuunteleminen ja kannustaminen. Työntekijät kokevat vähemmän stressiä ja kyynisyyttä, enemmän työn imua ja iloa.
Saat oppaasta hyvän yleiskuvan valmentavasta johtamisesta ja neljä helposti käyttöön otettavaa valmentavan johtamisen toimintamallia.
Mentorointi
Työuran eri vaiheessa voimme kokea eettisesti kuormittavat tilanteet eri tavoin. Mentorointi on hyvä tapa päästä peilaamaan omia toimintatapojasi vertaisesi kanssa. Asioiden yhdessä jäsentäminen vahvistaa omia voimavarojasi ja lisää hallintakeinoja eettisesti kuormittaviin tilanteisiin.
Opas johdattelee sinut mentorointiprosessin läpi sekä tarjoaa tehtäviä ja vinkkejä mentorointitapaamisiin.
Matkan varrella ja lopuksi: Arviointi
Arviointia on tärkeää tehdä jo kehittämisen aikana. Silloin arvioidaan kehittämistyön toteuttamista. Kehittämistoimenpiteiden jälkiarviointi tuo esiin myös kehittämisen vaikutukset. Se tekee muutoksen näkyväksi.
Arviointikysymykset
- Onko kaikilla työyhteisön jäsenillä ollut mahdollisuus osallistua?
- Kuinka suuri osa työyhteisön jäsenistä on osallistunut kehittämistyöhön?
- Miten yhteinen kehittäminen on onnistunut?
- Mitä opimme tehdystä kehittämistyöstä?
- Mitä vaikutuksia ja vaikuttavuutta toiminnalla on ollut?
- Teimmekö oikeita asioita ja teimmekö niitä riittävästi suhteessa hyvään tavoitteeseen? Olemmeko hyvinvoiva ja keskusteleva työyhteisö, joka kehittää yhdessä työhyvinvointia? Tuottaako tehty kehittämistoiminta työhyvinvointia vanhustyöhön?
Apua ja tukea arviointiin
Ladattavat materiaalit ja webinaaritallenteet
Kysy lisää tai anna palautetta
Jäikö joku askarruttamaan tai kaipaisitko jostain lisätietoa? Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy. Otamme mielellämme vastaan myös palautetta ja parannusehdotuksia.